Liviu Pancu si-a pus sufletul pe altarul artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-ar fi dorit să devină preot, însă acest lucru nu a fost posibil, aşa că a ales să se exprime prin artă. A ales să organizeze manifestări de masă, cum ar fi Zilele Târgumureşene sau Festivalul Medieval de la Sighişoara.

Cariera artistică a renumitului actor Liviu Pancu a început atunci când a înteles că nu poate deveni preot. „Mi-am dorit foarte mult să devin preot, să duc mai departe tradiţia familiei. Dar era complicat, trebuia să mă înfieze o familie unde nu exista membru de partid. M-a oprit din drum privirea tatălui meu. Atunci am înţeles că nu voi urma seminarul de teologic şi trebuie să caut altceva în adâncul sufletului meu. Şi am găsit“, povesteşte Liviu Pancu.

Cu aceeaşi dragoste şi credinţă şi-a pus sufletul pe altarul Artei. După ce a făcut mai multe cursuri la Şcoala Populară de Artă, dintre pictură şi actorie a ales să meargă pe drumul sinuos, dar sublim, al actorului. „Am pus aici toată atenţia şi bucuria. A fost totul la fel de profund şi m-am aplecat asupra artei cu aceeaşi credinţă. Erau 150 pe un loc la admitere, iar eu eram un copil care venea din clasa muncitoare. Am reuşit“, îşi aminteşte Liviu Pancu.

Celebru încă din vremea studenţiei

A fost coleg de generaţie cu Cătălina Mustaţă, Gabi Costea , Mirela Dumitru şi a avut profesori de marcă de la care a avut multe de învăţat. Încă din vremea studenţiei i-a plăcut să se implice în proiecte şi a jucat în câteva filme: „Extemporal“, „Un bulgăre de spumă“, „Cine are dreptate“ sau “ Drumeţ în calea lupilor“ l-au făcut renumit înainte să primească diploma de licenţă.

A câştigat un concurs alături de tineri actori din Mureş şi Cluj şi aşa a ajuns pe meleagurile Târgu-Mureşului. Din păcate, actorul Liviu Pancu nu a găsit aici ceea ce sperase. „Nu era teatrul şi nu era echipa la care m-am aşteptat. Am nimerit într-o perioadă de mari certuri şi dezbinări. Nu mă puteam împlini şi m-am îndreptat spre manifestările de masă. Am preluat funcţia de manager al Zilelor Târgumureşene în urma unui concurs, disigur, şi am ajuns de la 56 de acţiuni la 156. A urmat primul Revelion în stradă, festivaluri pentru studenţi şi copii“, explică actorul.

 Crezul de artist nu era atins, aşa că a fost nevoie de o alternativă. „În 2001 a apărut Teatrul Scena, adică un spaţiu teatral alternativ, a fost o reacţie a lipsei de muncă, eu eram obinşuit cu altfel de muncă la Bucureşti . Practic, Scena m-a făcut să mă pun pe treabă“. Aici a pus în scena „Romeo şi Iulia“, prima piesă , după martie sângeros la Târgu-Mureş, în care actorii români şi cei maghiari au jucat împreună.

Intrebari si raspunsuri

Ce îşi doreşte actorul din tine?


Aş sta zi şi noapte să pun în practică inspiraţia. Sunt la maturitate artistică şi nu pot arăta tot ce pot. Am inspiraţie şi pot da mult. O durere de-a mea este proiectul nefinalizat Fahrenheit 451, pe care l-am propus tuturor instituţiilor de cultură din oraş. Ideea era a celor 12 oameni cărţi, care transmiteau mesajul societăţii: oamenii nu mai citesc, pentru că cititul creează sensiblitate, emoţie , iar noi suntem consumatori şi nu avem nevoie de aşa ceva. Cei care s-au opus a fost conducerea de atunci a Naţionalului şi Rectorul UAT.

Ce reprezintă Ordinul Cavalerilor Lup?
L-am pus pe picioare în Bucureşti, sunt lupii consumatori de artă .

Ce ii place?
„Să îmi trăiesc viaţa liniştit, să îmi văd familia fericită, să găsesc mijlocul prin care pot oamenii să respecte arta şi cultura, să fiu cunoscut ca regizor, iar cu proiectele mele să schimb destinele oamenilor. Îmi plac constructorii care lasă ceva în urmă. Îmi place Festivalul Spectacol de la Sighişoara şi că s-a înţeles în sfârşit că atunci când vrei o construcţie puternică nu schimbi arhitectul în fiecare an.“

Ce nu ii place?
„Nu îmi place trădare, nu îmi plac oamenii cu suflete mici, nu îmi plac oamenii care nu îşi asumă responsabilităţi, greşeli, nu îmi plac oamenii purtători de vorbe inutile şi care nu demonstrează nimic în viata lor, dar în schimb îşi găsesc rostul comentând.“

Nascut 5 mai1968, Roman
Studii : IATC Bucuresti – Actorie
             Univeristatea de Arta Teatrala Mures – Regie
Familie: căsătorit, doi băieţi

Foto: Liviu Pancu, alături de Cavalerii Lup, la Festivalul Medieval de la Sighişoara. Claudia Sas

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite