Lavinia Cosma le arată tinerilor drumul în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavinia Cosma Foto: muresnews.ro
Lavinia Cosma Foto: muresnews.ro

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă, Lavinia Cosma, îi consiliază pe adolescenţi în alegerea carierei.

Lavinia Cosma s-a născut în oraşul Zalău şi a avut o copilărie fericită, în care nu i-a lipsit nimic, aşa că singura ei grijă era să obţină rezultate bune la şcoală. „Părinţii mei ţineau la educaţie, preţuiau şcoala, pentru mama şi tata era sfânt controlatul carnetului de note“, spune Lavinia.

A terminat şcoala generală şi a fost nevoită să aleagă între un liceu cu profil uman şi unul de informatică. „Deşi nu mi-a plăcut, am ales informatica, pentru că era un domeniu nou şi se ştia că e de viitor. Era la modă, dar deşi am făcut matematică, fizică şi informatică şi chiar mi-au prins bine, ştiam că nu e ceea ce îmi doresc. Aşa că am ales facultatea în funcţie de preferinţe“, îşi aminteşte Lavinia. „Oraşul l-am ales după criterii subiective, în sensul că tot Zalăul era la Cluj, aşa că eu am venit la Mureş. Atunci mi-am dat seama câtă nevoie aveam de cineva care să mă sfătuiască să aleg drumul în carieră, dacă mi-ar fi deschis ochii aş fi ales un liceu de filologie. Pentru că eu de fapt voiam să devin jurnalist, dar cum în 2000 jurnalismul se practica de toată lumea aveam impresia că nu e nevoie să am studii superioare şi că orice aleg e bine. Viaţa mi-a dovedti contrariul“, spune Lavinia.

Părinţii au vrut ca fiica lor să  se întoarcă în Zalău, dar Lavinia s-a ataşat de oraş. A avut şi primul loc de muncă, în domeniul resurselor umane, în anul 2004. Atunci a avut ocazia să afle mai mult despre consilierea în carieră. Şi-a propus să aprofundeze domeniul, având în vedere experienţa zilelor când şi-a ales subiectiv viitorul. „ M-am înscris imediat la master, era ceva nou în România, ştiam că e nevoie de aşa ceva, am avut profesori străini şi am aflat că de fapt în ţările occidentale demult exista tradiţia consilierilor. În 2009 am iniţiat un proiect european împreună cu alţi trei colegi de la o firmă şi l-am implementat în două licee din Târgu-Mureş şi două din Zalău“, spune Lavinia.

Consilierea elevilor i-a dat de gândit. „Am avut elevi de clasa a XI-a şi a XII-a. Elevii nu se orientează corect. Toţi vor facultate , din păcate. Scopul consilierii este să îl faci pe elev să se autodescopere şi să îşi identifice abilităţi. Sunt elevi care ar trebui să îşi aleagă o meserie căutată pe piaţa muncii şi de care este nevoie, nu să aleagă la întâmplare facultatea. Societatea este plină de şomeri cu diplomă. Iar din păcate şcolile profesionale se desfiinţează, în loc să se dezvolte“, a declarat Lavinia.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite