Laborator farmaceutic în loc de atelier şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Florea s-a certat cu ministrul Daniel Funeriu pentru un atelier foto arhivă
Dorin Florea s-a certat cu ministrul Daniel Funeriu pentru un atelier foto arhivă

Primăria Târgu-Mureş vinde atelierul Liceului Electromureş unei producător de medicamente. În locul atelierului şcolar va funcţiona, cel mai probabil, un laborator de cercetare.

Schimbarea destinaţiei imobilului a fost pentru o perioadă mărul discordiei între doi colegi de partid, unul mai mare la Capitală, iar celălalt, în provincie. După o serie de replici tăioase, ministrul Educaţiei şi Învăţământului, Daniel Funeriu, a capitulat în faţa primarului de Târgu-Mureş, Dorin Florea. Rezultatul: atelierul şcolar de la Liceul Electromureş va fi relocat în alte spaţii din cadrul şcolii.

Ca să transforme destinaţia atelierului dintr-un loc unde se formează viitorii meseriaşi într-unul aducător de bani a fost nevoie de avizul ministrului Educaţiei. La început, Daniel Funeriu a rămas ferm pe poziţie, dar după furtuna iscată de reprezentantul municipalităţii ministrul a spus un „da“.

Licitaţie pentru vânzare

Caietul de sarcini costă 30 de lei şi a fost scos la vânzare în 5 octombrie. Licitaţia se va desfăşura în 21 octombrie, începând cu ora 10.00 la sediul Primăriei şi va fi publică, cu strigare. Preţul de pornire este de 628.893 de euro, iar principalul interesat este un renumit producător de medicamente. Locul atelierului va fi luat de un laborator de cercetare în domeniul farmaceuticii.

Din banii pe care îi va obţine din tranzacţie Primăria va ridica un nou aerodrom, iar în locul celui vechi, se presupune că va fi înfiinţat un Centru de Cercetare IBM. „A spune că la Electromureş acea hală e propice învăţământului înseamnă să îţi baţi joc“, a declarat Dorin Florea. „Acolo este doar o hală insalubră plină de cloţani“, a adăugat primarul.

Dacă dumneavoastră consideraţi că 5 lei/mp sau un leu este o sumă consistentă în bugetul local faţă de 650.000 de euro cu cât începe licitaţia pentru clădire, eu v-aş spune să faceţi un calcul pe metru pătrat şi poate vedeţi că găsim să vindem la suma asta în Viena. Dacă vor oamenii care doresc şi în special firma Sandoz care din punctul meu de vedere este o firmă de medicamente foarte bine pusă la punct şi care doreşte sa investească în Târgu-Mureş, din punctul meu de vedere nu cred că este o problema“, a spus viceprimarul Claudiu Maior.

Elevii, derutaţi

Elevi din 36 de clase învaţă meserie în fiecare an în acest atelier şi se specializează în automatizări şi instalaţii electrice, electronică, lăcătuşerie sau mecanică. Unii dintre ei sunt nemulţumiţi, atât ei cât şi părinţii, de hotărârea consilierilor locali. „Nu îmi vine să cred. Anul trecut aici am învăţat, este pentru mine mai important decât ce învăţ la clasă. Eu nu vreau să fac facultate, sunt de la ţară şi acolo mă întorc să lucrez.“, povesteşte Soos Arpad, elev. „Nu ştiu, zău, cui îi foloseşte mutarea asta. Am înţeles că e vorba de bani mulţi, dar chiar nu mai conteză copiii noştri? Şi învăţământul nu e gratis, costă mult cărţile, toate. Măcar să ştim că au copiii unde să înveţe meserie. Acum şi atelierul îl strică“, îşi spune păsul Ioana Muntean, mama unui elev de clasa a XII-a.

Clădire de 586 metri pătraţi

Clădirea atelierului este formată din parter şi un etaj şi a fost construit în anul 1976, pe fundaţie de beton şi ziduri de cărămidă. Are o suprafaţă de 586 de mp şi se vinde cu terenul aferent, de 644 mp . Reprezentanţii Agenţiei Imobiliare Transilvania Invest spun că în zona Grupului Şcolar Electromureş terenurile se vând cu un preţ cuprins între 50 şi 70 de euro pe mp. Cu toate acestea, exisă ca peste tot tarife speculative. Acestea cresc în funcţie de interesele cumpărătorului.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite