Târgu-Mureş:/Portret Janosi Zoltan: „În muzică e bine să te laşi dus de val”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:/Portret Janosi Zoltan: „În muzică e bine să te laşi dus de val”
Târgu-Mureş:/Portret Janosi Zoltan: „În muzică e bine să te laşi dus de val”

DJ Lejoix, cum este cunoscut în universul muzicii underground mureşene, e un veritabil artist al platanelor. Veţi putea dansa pe muzica lui la Get Out Festival.

Legătura dintre Zoltan şi muzică este veche şi piperată cu diversitate. Ajuns la liceu, tânărul a învăţat să cânte la chitară, iar de atunci muzica a devenit o parte importantă a vieţii lui. „Ajuns la Liceul Bolyai am intrat în contact cu mulţi oameni interesanţi, care m-au îndreptat către chitară. Evident, atunci mă foloseam de asta ca să agăţ fete.


Însă după câţiva ani, muzica a devenit o chestiune serioasă, în care  implicarea era la ordinea zilei. Alături de câţiva prieteni ne-am întemeiat o trupă de metal, numită Paradigm. Chiar dacă eram un rocker desăvârşit, nu ezitam să arunc o privire atentă şi asupra altor genuri muzicale”, povesteşte mureşeanul. După 5 ani de rock, tânărul a ales să urmeze o altă cale muzicală. Şi-a întemeiat o nouă trupă, cu un stil muzical mult mai liniştit, perioadă în care a început apropierea de muzica electronică.


„Efectiv m-am plictisit de rock-ul acela agresiv şi mi-am format o altă trupă, numită Spleen, cu care interpretam cover-uri după hituri de la Depeche Mode sau U2. În paralel, ascultam trupe de genul Future Sound of London, Prodigy şi, influenţat de prieteni, am dat peste artişti de drumm and base. Atunci pot spune că a început să mă intereseze cu adevărat muzica electronică”, recunoaşte Zoltan.


Artist underground



După ce şi-a cumpărat primele platane, tânărul a început să mixeze mai multe genuri de muzică până când s-a oprit asupra unuia care îi place în mod special. Drumm and base-ul necomercial i s-a părut stilul în care Lejoix se regăsea, astfel că a decis să devină DJ.

„Stilul acesta îmi oferă posibilitatea să mă exprim în adevăratul sens al cuvântului şi să alternez ritmurile electronice rapide cu jazz sau funk, ceea ce alt gen muzical nu reuşeşte. Am mixat la multe evenimente, am creat trupa Downsound cu care particip la majoritatea petrecerilor de muzică electronică din oraş şi alături de alţi DJ din Mureş am decis să oferim ceva special publicului nostru ori de câte ori avem ocazia”, spune mureşeanul.


Petrecere la „Get Out”


Între 21 şi 22 august, la ferma de cai din Sânişor va avea loc primul festival din judeţul nostru cu muzică electronică în aer liber. „Get Out Festival” va aduce în faţa tinerilor fani ai drumm and base-ului cei mai buni DJ din ţară şi din Ungaria. „De mult timp pregăteam acest eveniment şi abia aştept să urc pe scenă la „Get Out”. Locul ales este superb, ideal pentru un weekend cu cortul, iar muzica va fi de cea mai bună calitate”, declară Zoltan „Lejoix” Janosi.
 
Profil
Născut
23 decembrie 1980, la Târgu-Mureş

Educaţie
Colegiul Tehnic al Universităţii Petru Maior

Activitate profesională
Consultant IT, DJ

Stare civilă
Necăsătorit

Ce-i place
„Îmi place să fiu superocupat, pentru că asta nu-mi dă timp să mă gândesc la cât de grea e, de fapt, viaţa. Îmi place să călătoresc, să ies la iarbă verde, să inchid telefonul în timpul liber, fără ca evadările mele să contravină tendinţei de a fi ocupat mereu. Îmi plac toate lucrurile cu adevărat inteligente, comice sau care au ca scop distrarea intelectului, precum şi tot ce ţine de artă şi artistic. Ador să mănânc porumb fiert. Iubesc soarele şi iarna îmi place mult să schiez”, povesteşte mureşeanul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii superficiali, cei foarte mândri sau persoanele care pun cariera în faţă. Nu suport politicienii, indiferent de partid. Un alt lucru care îmi displace profund este războiul”, recunoaşte Lejoix.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ţi se par DJ-ii din scena electro mureşeană?
J.Z.: Cred că pentru un oraş atât de mic, stăm bine la capitolul acesta. Avem veterani şi tineri care vin din urmă. Cu publicul e mai greu, pentru că nu multă lume e pasionată de underground în România.


Cât ai investit până în prezent în partea tehnică: viniluri, mixere, aparatură?
J.Z.: Mult prea mult! Glumesc, dar dacă e să compar, la vârsta mea alţii au maşină cumpărată prin credit sau după ani de muncă în afara ţării. Cam tot atâţia bani am investit şi eu în activitatea mea.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite