Târgu-Mureş: Portret / Jacqueline Oheix s-a dedicat total mureşenilor francofoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret / Jacqueline Oheix s-a dedicat total mureşenilor francofoni
Târgu-Mureş: Portret / Jacqueline Oheix s-a dedicat total mureşenilor francofoni

Jacqueline Oheix este îndrăgostită de România şi a creat la Târgu Mureş o bibliotecă ce poate îndrăgosti pe oricine de Franţa.

Jacqueline Oheix a îndrăgit cărţile dintotdeauna. “Şi când eram tânără am vrut să fiu mai mult bibliotecară decât profesoară”, explică ea. Şi-a îndeplinit visul în România, la Târgu Mureş.

Aici funcţionează de 12 ani o bibliotecă franceză, rezultat al dragostei pe care Jacqueline Oheix spune că o poartă României. Pentru proiect a înfiinţat o fundaţie dedicată şi chiar şi astăzi se preocupă personal de îngrijirea cărţilor de aici. Vine în România de două ori pe an, de fiecare dată stă cam două luni.

“Am venit prima oară pentru a lucra cu profesori români, acum 12 ani ei nu aveau nici un material ilustrativ. Am fost foarte bine primită, m-am îndrăgostit de România şi de români, şi aştept cu nerăbdare să mă reîntorc. De fiecare dată aduceam cărţi drept cadouri însă acestea nu serveau tututor, ci doar unor persoane”, rememorează Jacqueline Oheix. A legat o prietenie puternică cu profesoara Delia Man, care a activat şi ca director al Liceului Pedagogic, şi aşa a apărut ideea unei biblioteci publice. “E bebeluşul nostru”, spune ea.

Cărţi din artizanat

Din 1999, împreună cu municipalitatea din oraşul Sceaux, a fost creată o fundaţie pentru a realiza biblioteca franceză de la Târgu Mureş. “Atunci am avut la dispoziţie 4000 de franci, cam 600 de euro în zilele noastre şi am început cu 400 de cărţi. Eu locuiesc într-un oraş în apropiere de Paris unde există un număr mare de intelectuali şi profesori care au fost interesaţi de acest demers. Asociaţia are o 150 de aderenţi care plătesc o cotizaţie mică pentru Franţa, dar majoritatea sunt generoşi şi dau mai mult.  Primăria din Sceaux acordă o subvenţie de 1.000 euro pe an şi o societate de asigurări ne mai dă 200 de euro pe an”, a mai detaliat Jacqueline Oheix.

Însă, pentru cea mai mare parte a finanţării bibliotecii, ea însăşi colindă România şi cumpără obiecte de artizanat autentice, care sunt apoi vândute de Crăciun în Franţa, la licitaţie. “Am fost în toată România, banii nu cad din cer, muncim cu colegele ca să căuăm obiecte autentice de artă româneşti şi încurajăm şi meşteşugarii români”, a mai explicat Jacqueline Oheix. Biblioteca are cărţi noi, este principiul de la care s-a pornit, iar fondul de carte este alcătuit pe baza consultărilor cu cadrele didactice, în funcţie de bibliografia cerută studenţilor şi cuprinde volume din domenii variate, inclusiv poezie, istorie, teatru, filosofie, sociologie, politică, literatură pentru copii etc. Cei care doresc mai pot urmări încă aici colecţia de casete VHS şi este în formare şi o colecţie de DVD-uri.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce cărţi se cer acum?

Avem 5.900 de cărţi, avem şi dicţionare şi o documentaţie foarte bogată despre Franţa. În ultimul timp am adăugat cărţi de specialitate, avem cititori studenţi de exemplu la drept sau finanţe. Biblioteca e şi un loc de întâlnire: cu profesori şi între profesori.

Ce alte proiecte derulează asociaţia?

Asociaţia a oferit elevilor cărţi foarte frumoase şi dicţionare renumite celor care au cele mai bune rezultate la olimpiade şi concursuri şcolare. În colaborare cu UPM organizăm în fiecare an un simpozion dedicat unui scriitor, am mai oferit studenţilor burse, iar anul acesta au fost împărţiţi 1.000 euro pentru patru studente.

Ce-i place

Cărţile evident, filmele, pictura, muzelele, siturile arheologice - parcuri tematice. Mi-ar plăcea să avem un spaţiu mai mare pentru bibliotecă, aici sunt doar 48 mp, dar amplasamentul e foarte bun, sunt aproape liceele şi universităţile

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care nu sunt interesaţi de educaţie, care nu sunt interesaţi de dezvoltare personală, oamenii care nu au umor. Nu sunt foarte multe lucruri care nu-mi plac, încerc să fiu pozitivă.

Profil

Nume şi prenume
Jacqueline Oheix

Data şi locul naşterii,
26 februarie 1939, Casa Blanca, Maroc

Studii
Facultatea de Istorie - Geografie , Paris

Activitate
Profesor - consilier pedagogic
Preşedinte Association de Cooperation Francophone Sceaux – Târgu Mureş

Stare civilă
Căsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite