Târgu-Mureş: Portret/Nagy Istvan, expertul în tehnici de autoapărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/Nagy Istvan, expertul în tehnici de autoapărare
Târgu-Mureş: Portret/Nagy Istvan, expertul în tehnici de autoapărare

Nagy Istvan a reusit să facă din pasiunea lui pentru arte marţiale, un mod de viaţă, o sursă de venit dar şi o meserie pe care să o transmită mai departe.

Nagy Istvan este instructor de autoapărare şi se ocupă de pregătirea fizică a celor care urmează cursurile Academiei de Gardă de Corp şi Agenţi de Pază. "Este vorba despre un curs de gardă de corp unic în România pe care l-am iniţiat în urmă cu aproximativ o luna împreună cu un fight club din Târgu Mureş şi cu sprijinul unor instructori specializaţi pe gardă de corp, veniţi din Ungaria, special pentru acest curs", spune sportivul. În cadrul cursului Istvan se ocupă cu pregătirea fizică a agenţilor de pază şi îi învaţă pe aceştia tehnicile de autoapărare necesare în această meserie. Nagy Istvan e convins de avantajele acestei meserii şi e bucurus că o poate transmite mai departe.


"Este o profesie ce trebuie luată în serios. E adevărat că la ora actuală în România acest segment de gardă de corp nu este dezvoltat. Dar cei care fac aceste cursuri primesc o diplomă recunoscută internaţional şi pot oricând să semneze contracte în afara ţării ceea ce le poate aduce satisfacţii personale şi profesionale destul de mari", spune instructorul. Istvan este de părere că un astfel de curs nu poate fi urmat de oricine. Cei care îl urmează au nevoie de disciplină, multă muncă, condiţie fizică excelentă şi responsabilitate.

"Ne antrenăm să apărăm viaţa unui om care se lasă pe mâna noastră. Aici nu ai voie să faci greşeli, cel pe care îl ai sub protecţie nu trebuie să păţească absolut nimic. Este o responsabilitate foarte mare, dar pasiunea pentru artele marţiale, dăruirea şi munca te ajută să ajungi printre cei mai buni", este de părere Istvan.

Cursuri de gardă de corp în Ungaria şi Israel


Şi-a dorit de multă vreme să urmeze cursuri de gardă de corp şi pentru că în România nu se făceau, Istvan a plecat în Ungaria şi in Israel. "Am făcut patru cursuri de gardă de corp, în Ungaria şi în Israel. Cei din Israel sunt renumiţi pentru stricteţe şi duritate. Pot să spun că am învăţat de la cei mai buni, iar acum vreau să dau mai departe ceva din ce am învăţat eu", mărturiseşte Istvan. Ideea de a transmite mai departe cunoştinţele acumulate în domeniu reprezintă pentru instructor o nouă provocare. Chiar dacă uneori i se pare greu , dragostea pentru meserie îl face să continue.

Nagy Istvan se declară un învigător, pentru că a făcut totul prin propriile puteri şi sacrificii. „Mi-a adunat banii câştigaţi ca administrator la o firmă de pază şi i-am investit în carieră, lucru de care nu o să-mi pară rău niciodată”, spune instructorul.

Ce-i place

Îi place sportul în general, mişcarea, călătoriile şi adoră să se ocupe de puiul de cane corso în vârstă de trei luni. Apreciază sinceritatea şi cinstea. Îi plac oamenii deschişi, comunicativi. Apreciază oamenii ambiţioşi, care nu renunţă la visul lor. Se simte bine în compania prietenilor.

Ce nu-i place

Nu-i place minciuna, oamenii făţarnici, cei care nu se ţin de cuvânt şi nu-şi respectă promisiunile. Nu-i place lipsa de respect faţă de natură, dar şi faţă de oamenii în vârstă.


Întrebări şi răspunsuri


Ce calităţi trebuie să aibă o persoană care vrea să facă acest curs?

Este foarte importantă condiţia fizică, rezistenţa atât fizică cât şi psihică, capacitatea de asimilare, pentru că sunt cursuri intensive şi există şi o parte de teorie şi nu în ultimul rând, disciplina. Fără disciplină şi concentrare nu iese bine nimic.

Unde se va încheia acest curs?

Cursul este unul foarte greu, organizat pe mai multe etape. Antrenamentele sunt din ce în ce mai grele de la o etapă la alta, iar ultimele două se desfăşoară în Austria şi Ungaria.

Profil:

Nagy Istvan


Născut:

19 martie 1979

Profesia:
Instructor de autoapărare

Studii:

Cursuri IBSSA

Stare Civilă:

Necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite