Târgu Mureş: Portret/ Istvan Pletl: „Îi dresez pe câini şi pe stăpânii lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin mâna sa, de-a lungul anilor au trecut sute câini, el fiind unul dintre dresorii atestaţi din municipiu

Dragostea de câini a avut-o de mic, iar de la 5 ani se juca cu câinele bunicii sale şi îl scotea la plimbare cu un lanţ de cinci metri. Primul câine a lui Istvan Pletl a fost un setter irlandez, prin clasa a X-a, apoi a avut un ciobănesc german, iar ultimul, Speak, are trei luni şi jumătate. Ideea de a deveni dresor de câini i-a venit spontan, mergând la pădure cu ciobănescul său german.

„Iniţial a fost o simplă pasiune, eu cu 12 ani în urmă căpătând deja reputaţia printre prieteni că mă pricep. O dată a venit la dresaj chiar fiica persoanei care lucra la serviciul Autorizări din Primărie, şi m-am trezit că primesc o invitaţie. Speriat că s-ar putea să o păţesc m-am prezentat la instituţie, însă acolo am fost îndrumat să fac un PFA (persoană fizică autorizată). Meseria asta se învaţă din experienţă, pe furate, însă am făcut şi nişte cursuri de dresori, la Arad”, afirmă Istvan. El subliniază că e bine ca înainte să-şi cumpere câine, omul să apeleze la un specialist, pentru că degeaba îşi ia un ciobănesc german pentru un apartament de două camere şi nu ştie ce să facă cu el.

„În general târgumureşenii s-au obişnuit şi înţeleg că animalul lor trebuie dus la dresaj, însă din păcate sunt mulţi câini de companie care crează disconfort celor din jur, iar stăpânii lor sunt priviţi ca o povară. Asta pentru că atunci când sunt scoşi la plimbare câinii nu pot fi controlaţi, sau latră nopţile în apartamentul de bloc şi deranjează pe toată lumea. Eu dresez numai pe bază de recompensă şi nu pe pedeapsă şi, în plus, în proporţie de 98% lucrez cu stăpânii de faţă. Iată de ce la cursurile de dresaj ce le ţin este nevoie şi de un «dresaj» sau educare şi a stăpânilor, care învaţă să-şi înţeleagă animalul, să intuiască nevoile sale”, subliniază Istvan Pletl.

Grădiniţă pentru câini

Fiind specializat în câini de pază, dresorul târgumureşean nu are poveşti interesante cu ei, pentru că nu e plăcut să arăţi întâmplări cu oameni care încearcă să pătrundă în curţi sau instituţii unde se află câinii pe care i-a dresat.

„Eu de şase ani am şi o aşa-numită grădiniţă de câini, pe malul Mureşului, lângă baraj. De regulă încep dresajul de la vârsta de şase luni, iar între patru şi şase luni vin câinii la grădiniţă, unde aceştia socializează”, spune Istvan, care subliniază că omul trebuie să înţeleagă că e obligatoriu să aibă un câine educat. În context, consideră bună hotărârea de Consiliu Local prin care stăpânii câinilor sunt obligaţi să strângă, de pe stradă, resturile animalelor.


Întrebări şi răspunsuri

Cum poate omul să scape de frica de câini?
Pentru asta chiar psihologii recomandă cumpărarea unui câine de companie, în contextul în care e recomandată prezenţa unui animal în preajma omului. 
Care sunt rasele cu care se lucrează cel mai greu?
Nu se poate generaliza, răspunsul e strict individual, orice rasă poate fi agresivă sau docilă.
Participaţi cu câinii dvs la expoziţii?
Nu, acelea sunt de frumuseţe, eu merg la examene de lucru, unde nu se arbitrază rasa ci exerciţiile pe care trebuie să le parcurgă câinele, respectiv dresaj de urmă, de pază, mers la pas, aport, etc.
Credeţi în comunicarea telepatică?
Nu, însă afecţiunea este esenţială. Pe un câine nu îl poţi minţi, degeaba te prefaci pentur că te simte imediat.


Ce-i place

E mulţumit că face ceea ce îi place, respectiv se întreţine din hobbyul principal al vieţii sale, câinii. Îi place mult pescuitul, natura implicit, fiind tipul de pescar  care prinde şi aruncă peştele înapoi, după ce eventual îi face o poză.
Ce nu îi place
Faptul că bălţile şi râurile sunt pline de branconieri, care distrug fauna pisciolă. Îl deranjează e cam dezordonat şi că întârzie uneori. Nu poate rezona cu politica şi cu politicienii. Încrederea sa în oameni a cam fost înşelată uneori, astfel confirmându-se că acest animal, câinele, este cel mai fidel prieten al omului.


Născut în 20 martie 1980
Studii, postliceal de protecţia mediului
Profesie, instructor de dresaj canin
Căsătorit, un copil de două săptămâni

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite