Târgu-Mureş: Portret/ Ioan Păuş: „Sunt un om cu multă răbdare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Refugiat din Bucovina de Nord, tipograf şi veteranul jurnaliştilor sportivi târgumureşeni a colaborat 50 de ani la „Gazeta Sporturilor”

În Cernăuţi, Ioan Păuş a lucrat la o tipografie şi a colaborat la ziarul "Glasul Bucovinei" până în 1944. Atunci, şi-a condus un coleg la gară, care se refugia în România şi s-a trezit în tren, fără acte şi fără să-şi ia rămas bun de la mamă. „Dacă rămâneam, ajungeam în Siberia!”, e convins Ioan Păuş.

A călătorit o săptămână până la Craiova, unde a lucrat la tipografia "Ramuri". Peste un timp, în târg la Balş, spre marea sa bucurie şi-a reîntâlnit fratele, avocat, care l-a ajutat să se mute la Ploieşti, unde a lucrat la tipografia "Flamura Prahovei". În 1946 a făcut armata, iar între timp a început să publice articole de sport. Marea lui bucurie a fost debutul, în 1948, la „Sportul popular”, actuala „Gazeta Sporturilor”, la care a colaborat până anii trecuţi.

După armată, la Odorheiul Secuiesc, la şcoala de culegători mecanici, şi-a cunoscut soţia, cu care în 1950 s-a mutat la Târgu Mureş. Aici a lucrat la tipografia "Mureşul" până în 1979, la pensionare, în paralel colaborând la ziarul "Ardealul Nou", devenit apoi "Steaua Roşie", acum „Cuvântul liber”.

Om al secolului XXI

Şi-a împărţit viaţa între familie, tipografie şi jurnalistica sportivă. Şi acum, la 85 de ani bate drumurile pe la toate arenele sportive, ca în tinereţe. „Pe vremea comuniştilor, până şi ştirile sportive erau politizate. Pe atunci sportul de masă era foarte dezvoltat”, îşi aminteşte Păuş, care vede presa sportivă actuală prea aplecată spre fotbal. Ia lecţii de engleză de la nepoată şi continuă să scrie în presa locală, concepându-şi materialele pe calculator, pe care le trimite pe mail.

Nu foloseşte ochelari, are două telefoane mobile, pe două reţele distincte, e activ şi zâmbitor. „Fac revista presei pe internet, ascult muzică, dar tot acolo descopăr lucruri extrem de interesante despre vremurile pe care le-am trăit, despre documente de război”, afirmă Ioan Păuş

Regele statisticilor


Autodidact, Ioan Păuş a dus o viaţă sănătoasă, iar jovialitatea, optimismul l-au însoţit mereu. „Regele neîncoronat” al statisticilor, are zeci de caiete cu clasamente şi rezultate, şi în fiecare final an prezent la festivităţile de decernare a premiilor sportivilor mureşeni, fiind premiat în mai multe rânduri.

A mărturisit cu o oarecare tristeţe, dar cu conştiinţa unui om care a luat viaţa ca pe o datorie, că nu a prea ştiut ce înseamnă distracţia. Modest, lucid şi împăcat cu sine, s-a bucurat de fiecare clipă trăită, fie că a fost frumoasa sau mai grea, ştiind ca viaţa este un dar.

Întrebări şi răspunsuri

Ce sporturi aţi practicat?
Atletism, fotbal şi lupte. 
Cum vi se pare fotbalul românesc actual?
Acesta, practic a ajuns un comerţ! Arbitrii sunt părtinitori, cei mai mulţi conducători de cluburi sunt doar nişte afacerişti iar fotbaliştii câştigă prea mult, la cât sunt de valoroşi.
Cum v-aţi caracteriza pe dumneavoastră înşivă?
Am multă răbdare, fac clasamente, statistici, retrospectiva unui sezon sau a unei echipe. 
Aveţi regrete?
Da, că nu mi-am mai văzut mama niciodată, cu toate că i-am scris prin Crucea Roşie deseori, şi că nu am apucat să revin în Cernăuţiul meu natal

Ce îi place

În ce-l priveşte, e un om migălos, compune careuri de „cuvinte încrucişate”. Îi place mult să citească, să se perfecţioneze ca autodidact şi să asculte muzică pe calculator. Fireşte, e la curent cu noutăţile din toate sporturile, ca şi cu tehnica modernă de calcul. Adoră călătoriile şi natura, mai ales munţii – marea a văzut-o doar la televizor sau pe calculator…

Ce nu îi place

Nu îi prea place despre sine că e cam delăsător, nu se îngrijeşte decât de minimul necesar, în ce priveşte îmbrăcămintea şi modul de alimentaţie. Uită de sine când munceşte ore în şir şi din cauza aceasta mănâncă aiurea. Nu suportă deloc politica şi pe politicieni, pe care îi consideră egoişti şi rupţi de realitate.

Profil
Născut la 4 iulie 1924, la Cernăuţi
Studii, 7 clase primare şi calificare în meseria de tipograf
Pensionar, ziarist sportiv
Căsătorit, doi copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite