Târgu-Mureş: Internatele şi cantinele trecute pe autofinanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Internatele şi cantinele trecute pe autofinanţare
Târgu-Mureş: Internatele şi cantinele trecute pe autofinanţare

Internatele şi cantinele şcolilor vor trebui să funcţioneze precum hotelurile, şi vor avea contorizare separată. Administratorilor cantinelor şi internatelor li se vor imputa consumurile nejustificate de gaz şi curent electric de peste vară.

Ca să nu li se taie gazul şi curentul, Primăria Târgu Mureş va trimite fiecărei şcoli o adresă potrivit căreia sumele cheltuite suplimentar din cauza nerespectării obligaţiilor de serviciu sau normelor legale să li se impute administratorilor. E vorba de consumurile nejustificate ce s-au făcut pe perioada verii. În acest sens, inspectorul general şcolar Dumitru Matei a subliniat că, în condiţiile în care unităţile şcolare au personalitate juridică, automat răspunderea e a administratorilor acestora. „Vara aceasta au fost câteva concursuri şi examene prin şcolile Târgu Mureşului, acolo consumurile fiind justificare. Însă unde şcolile formal au fost închise, administratorii nu au decât să plătească”, a acentuat Dumitru Matei.

Cele mai mari pierderi, la internate şi cantine

Directorul Administraţiei domeniului public, Lucian Racz, este extrem de supărat mai ales pe administratorii de internate, care sunt cu precădere vizaţi de aceste consumuri nejustificate. „Să se termine cu practici de genul că nu ştiu cărui administrator sau profesori i-au venit prieteni şi îi cazează pe şest la internate! Ei trebuie să-şi plătească consumurile din banii primiţi de la elevi, dacă nu, îl preia Primăria”, a spus Lucian Racz, care nu mai tolerează abateri.  Acesta anunţă că se doreşte implementarea unui program, prin care toate cele şapte cantine şi cele cinci internate din cadrul unităţilor de învăţământ târgumureşene să fie contorizate separat, atât pentru gaz cât şi pentru curent electric. „E vorba de montarea unor contoare „by pass”, prin care să separăm clar consumurile, adică primăria să plătească strict facturile pentru cursuri, iar cantinele şi internatele să se autogospodărească. O grămadă de ani, oamenii ăştia nu au fost deranjaţi. Vreau să verific şi că dacă apa pluvială a fost trecută ca şi apă potabilă – am  asemenea semnale!”, a spus Lucian Racz, care nu doreşte, deocamdată, să nominalizeze şcolile datoare. „Avem săli închiriate şi nimeni nu ştie dacă dacă acele costuri sunt plătite din închirieri sau din bugetul local. Pe scurt, nimeni nu cunoaşte consumurile reale la nicio unitate de învăţământ din oraş. Sunt puţini administratori care ştiu unde sunt amplasate contoarele. Ei semnează nişte facturi ca şi când le-ar fi verificat”, a spus Racz.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite