Târgu-Mureş: Profil / Inteligenţa şi ambiţia, atuurile “şefei” elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva Raluca Turc este preocupată de programare, inginerie, soarta educaţiei şi problemele elevilor, un adevărat preşedinte. 

Reprezintă vocea elevilor în sistemul de învăţământ mureşean, are proiecte şi preocupări ce-i vor garanta succesul.

“De mică am avut inclinaţie spre partea tehnică, cred că şi tatăl meu a avut o influenţă asupra mea, el activează  în domeniul ingineriei, aşa că de când m-am născut am avut un laptop în preajmă”, spune Raluca. Totuşi a fost la prima olimpiadă naţională la limba şi literatura română, în clasa a VII-a.

“Trebuia să aleg română sau matematică şi atunci am ales româna. Nu mi-a părut rău căci mi-am dat seama ce nu vreau să fac. Am nevoie de lucruri concrete, pe care să mă pot baza”, a explicat eleva.

A ales apoi să studieze la Colegiul Naţional Unirea pentru că în opinia sa formează un om complet. “Unirea m-a schimbat destul de mult, m-a deschis foarte mult, cred că e o politică a profesorilor: încureajează spre studiu dar au grijă şi de timpul liber al elevilor, de activităţile extra  curriculare, de viaţa  socială”, a mai spus Raluca.

După mai multe premii la olimpiade în clasele VII, VIII, IX, la un moment dat a simţit nevoia să se implice şi în alte activităţi.

Preşedinte de CJ

A concurat pe bază de proiect şi a câştigat funcţia de vicepreşedinte al consiliului elevilor pe şcoală, iar apoi a reuşit să obţină şi un mandat ca preşedinte al Consiliului Judeţean al elevilor. Organizaţia este una cu rol consultativ în subordinea ministerului de resort şi are o structură piramidală, cu reprezentanţi în fiecare şcoală. “Elevii trebuie să aibă o voce pe care o mijloceşte consiliul, se iau tot felul de iniţiative care să completeze golurile din programa şcolară”, explică Raluca.

Priorităţile sale se bazează pe direcţii de acţiune precum comunicare, socializare, dezvoltare de competenţe compatibile cu  piaţa de muncă din UE. “Învăţământul românesc e foarte teoretic şi competenţele nu sunt întotdeauna practice, ne-am gândit la un club de dezbateri care să dezvolte aptitudini de exemplu pentru cei care vor să urmeze drept, diplomaţie,  politică sau un site al consiliului, pe bază de concurs de proiecte, sau cursuri de webdesign, ar fi extrem de utile. Am avut şi proiecte de ecologizare, ştiu că mai sunt, dar când participi la evenimente ţi se deschid cu adevărat ochii, şi este nevoie”, a sintezat Raluca Turc.

A participat şi la un concurs de dezbateri, iar la finalul acestei luni va participa la Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual. Pentru studiile universitare s-ar putea să aleagă Politehnica din Bucureşti. “Mă atrage programarea dar aş alege şi ingineria. Încerc să mă grăbesc cu decizia”, a încheiat Raluca Turc.


Intrebari si raspunsuri

Ce propuneri au avut elevii mureşeni la codul educaţiei?

Există un forum naţional şi fiecare judeţ a trebuit să trimită modificări sau propuneri. Au fost discuţii dacă să rămână măsurile de sprijin pentru elevii rromi, noi am adus argumente şi exemple de viaţă pentru care acestea au fost benefice.
 
Unde te vezi în viitor, în ţară sau în străinătate?

Am să încerc să aplic şi în străinătate, poate în Marea Britanie, mi-ar plăcea să fac univesitatea afară, să mă formez în occident, să aduc noi idei în ţară, nu vreau să rămân acolo pentru că m-aş simţi un intrus.


Ce-i place

Îmi place dansul. Am încercat să profit în vară de ultima mea vacanţă, şi am fost de două ori la munte şi de două ori la mare. Am fost la schi şi la patinaj prima oară în iarnă. Îmi plac plimbările prin centru, am văzut câteva oraşe europene, toate au farmecul lor, dar tot oraşul meu rămâne mai aproape de suflet.

Ce nu-i place

Nu îi plac oamenii îngâmfaţi şi care îşi arogă merite pe care nu le au. Nu-i place munca superficială. “Deşi sunt o fire pesimistă văd că sunt mai puţine lucururi care nu-mi plac”,  glumeşte Raluca Turc.


Profil

Nume şi prenume
Raluca Turc

Data şi locul naşterii
24 august 1991, Târgu Mureş

Educaţie
Colegiul Naţional Unirea

Activitate
preşedinte Consiliul Judeţean al Elevilor

Stare civilă
necăsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite