Întâlnire-şoc: elevii de la Traian Săvulescu au povestit cu puşcăriaşii despre cum e să fii închis între gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la Colegiul Traian Săvulescu s-au întâlnit cu deţinuţii de la Penitenciarul Târgu-Mureş
Elevii de la Colegiul Traian Săvulescu s-au întâlnit cu deţinuţii de la Penitenciarul Târgu-Mureş

Poliţia Mureşeană derulează în parteneriat cu Penitenciarul Târgu-Mureş un proiect de prevenire a delincvenţei juvenile intitulat „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”. Proiectul se derulează în anul şcolar 2011-2012 şi constă în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu şi persoane tinere aflate în stare privativă de libertate.

Scopul campaniei este acela de a informa elevii asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracţional.

A şasea  întâlnire din cadrul campaniei a fost organizată în această săptămână la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi a fost coordonată de ofiţeri din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de care au mai participat reprezentanţi ai Penitenciarului Târgu-Mureş.  

La activitate au participat 53 elevi ai Grupului Şcolar „Traian Săvulescu” din Târgu-Mureş, din clasele a X-a şi a XI-a, care au manifestat un viu  interes faţă de toate aspectele prezentate. Subiectele dezbătute au vizat aspecte legate de delincvenţa juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenţei, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracţional şi pragul delincvenţial, situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsuri de prevenire a acestora. 

Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile a constituit şi continuă să constituie una dintre problemele cele mai importante care se pun pe planul prevenirii criminalităţii. Această problematică este una actuală, caracteristică întreţinută de realitatea fenomenului infracţional în rândul tinerilor şi al adolescenţilor, iar dramatismul acestei situaţii este determinat de însăşi natura criminalităţii juvenile în care se întâlnesc, pe de o parte, lipsa capacităţii depline de înţelegere a semnificaţiei sociale a pedepselor şi în general lipsa de experienţă, care împinge adesea la fapte necugetate pe un adolescent abia ieşit din copilărie, iar pe de altă parte nocivitatea evidentă a conduitei antisociale a minorilor, gravitatea uneori sporită a faptelor săvârşite de aceştia.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite