Începe sezonul declaraţiilor la APIA pentru fermierii mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până pe data de 16 mai, producătorii de lapte şi cumpărătorii din judeţ trebuie să îşi declare la APIA livrările şi vânzările.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judeţean Mureş aşteaptă până la jumătatea lunii mai declaraţiile referitoare la activitatea fermierilor locali arondaţi. Cumpărătorii de lapte şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe, din Mureş, trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, realizate în anul de cotă 2010/2011.

Declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele judeţene APIA până în data de 16 mai şi reprezintă termenul de depunere fără sancţiuni. Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă”, a precizat Radu Ungureanu, director executiv al APIA.

Cum se „calculează” Caietul fermierului

În funcţie de cota deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri, tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Cumpărătorii de lapte din judeţul Mureş trebuie să facă un drum până la Braşov, la Centrul Judeţean APIA, unde trebuie să depună declaraţia anuală privind cantitatea de lapte livrată de producători.

Precizăm că pentru fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul de 16 mai, producătorii şi cumpărătorii riscă penalizări de 0,01%, calculate din cantitatea alocată pentru vânzări directe, respectiv pentru livrări. De asemenea, producătorul care nu respectă termenele şi obligaţiile privind declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva naţională. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă”, a încheiat Ungureanu.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite