Începe asaltul în pieţe pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât ne costă mielul, cozonacii şi ouăle pe care le vom mânca de Paşte. Mureşenii, speriaţi de probabilele scumpiri din preajma Învierii, au început încă de pe-acum să îşi facă tradiţionalele calcule privind masa de Paşte.

Ca şi de Crăciun, mureşenii obişnuiesc să stea la cozi interminabile cu ocazia sfintelor sărbători de Paşte pentru a fi siguri că nu le lipseşte nimic de pe masă cu ocazia Învierii Domnului. Nu mai miră pe nimeni, însă, nici scumpirile aplicate în pieţele şi magazinele din oraş în această perioadă, comercianţii profitând din plin de nevoia aproape bolnăvicioasă a românului de a avea frigiderul plin când e sărbătoare.

Localnicii au început încă de pe-acum să îşi pregătească lista de cumpărături pentru weekendul următor, când atât catolicii, cât şi ortodocşii, vor serba Învierea Domnului. „Voi lua salariul în această săptămână şi probabil o să cumpăr încă de pe-acum unele produse, iar cele care s-ar putea strica până de Paşte, le cumpăr săptămâna ce vine. Toate sunt scumpe, dar nu avem ce face... măcar de Paşte să nu ne lipsească nimic”, spune Gergely Lorand, un mureşean ca alte câteva sute aflate la cumpărături în piaţa Cuza Vodă în această dimineaţă, singura piaţă din oraş în care vor fi comercializaţi miei vii, începând de săptămâna viitoare. Până atunci, kilogramul de miel tranşat costp 24,99 de lei.

Astăzi am scumpit preţul cărnii de miel, până acum fiind vândută cu 23,99 de lei. Nu ştim dacă vor mai fi scumpiri până de Paşte, cert e că aşteptăm foarte multă lume la cumpărături în această perioadă”, spune Bartha Tunde, vânzătoare. Mirii vii vor fi comercializaţi cu 10 lei kilogramul.

Ouăle, 50 de bani

Iată, pe scurt, care ar fi preţurile principalelor alimente tipice pentru masa de Paşte. Evident, după miel, ouăle sunt în top, deoarece toată lumea va ciocni ouă vopsite. În pieţe, preţul ouălor variază între 40 şi 50 de bani bucata, dar mai mult ca sigur acestea vor fi mai scumpe începând de săptămâna viitoare. Nu vă recomandăm magazinele alimentare sau hypermarketurile, unde ouăle costă chiar şi 70 de bani bucata, la pungă sau carcasă de 5 sau 10 ouă. La Brutăria Eldi, cozonacii cu cacao costă 5,7 lei (550 de grame), în timp ce cozonacii cu rahat şi mac (450 de grame) costă 6, 2, respectiv 6,7 lei.

La hypermarketul Real, vinurile costă de la 12 lei în sus, dar cine se respectă nu va bea vin de 12 lei în Noaptea de Înviere. Foarte probabil vor apărea oferte asemănătoare celor din perioada Crăciunului, cu sticle de vin oferite gratuit la un anumit sortiment de caş cumpărat. În ceea ce priveşte brânza de oaie, aceasta costă 16 lei kilogramul în pieţe şi e mai scumpă în magazine (chiar şi 20 de lei). Făina costă între 3 şi 2,5 lei în pieţe, iar pungile de un litru cu mălai, pot fi cumpărate cu 2 lei.

Ceapa costă 3 lei, morcovii 2 lei, iar cartofii, în jur de 3-4 lei kilogramul, în funcţie de locaţie. Cine vrea să uite de mahmureală cu o varză murată bună, va scoate din buzunar 4 lei pentru un kilogram de varză. E foarte probabil ca preţurile anunţate astăzi să difere faţă de cele din cîteva zile, aşadar dacă aveţi economii, ar fi util să profitaţi de ele pentru masa de Paşte, căci „cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge”.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite