Încep emoţiile pentru viitorii liceeni mureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii mureşeni de clasa a VIII-a mai au o lună la dispoziţie pentru a alege liceul pe care doresc să-l urmeze. Distribuirea în liceele din oraş va ţine cont în mod egal de media absolvită pe parcursul claselor V-VIII şi de nota obţinută la testarea naţională.

Ca în fiecare an, elevii care vor termina ciclul gimnazial se pregătesc pentru admiterea la liceu. Chiar astăzi a fost programată la ISJ organizarea centrelor în vederea susţinerii probelor de aptitudini şi a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă. Şi în 2011, unităţile liceale cele mai dorite sunt Unirea, Papiu şi Bolyai (în cazul mureşenilor de etnie maghiară care doresc să studieze în limba maternă).

Colegiul nostru este cel mai bun din judeţ, iar asta nu o spun eu, ci rezultatele obţinute de elevii noştri la concursurile naţionale, tradiţia ultimilor ani şi procentajul de reuşită al absolvenţilor noştri pe plan profesional. Practic, cei care termină Papiul au garanţia unei cariere de succes. Chiar dacă mediile de admitere de la noi sunt mai mici decât la Unirea – unde sunt cele mai ridicate medii de admitere din oraş, Papiul rămâne cel mai bun liceu din Târgu-Mureş”, ne-a declarat Simion Bui, directorul Colegiului Naţional Al. Papiu Ilarian.

Cum decurge procedura de înscriere

Chiar dacă absolvenţii de gimnaziu mai au o lună la dispoziţie pentru a alege liceul pe care doresc să-l urmeze, completarea cererilor de înscriere a început deja în şcolile din oraş (fişele trebuie completate, în prezenţa dirigintelui, de fiecare şcolar în parte, însoţit de părinte). Liceele sunt obligate să afişeze oferta disponibilă pentru admitere, astfel încât şcolarii să-şi evalueze posibilităţile. Dacă fişele sunt completate în mod corect, şansele de a prinde loc la liceu sunt sigure, căci, per total, cifra de şcolarizare din această vară este direct proporţională cu numărul absolvenţilor de clasa a VIII-a. Anul acesta, numărul claselor a IX-a va fi mai mare, comparativ cu anul şcolar în curs, din cauza numărului mai mare de absolvenţi de gimnaziu (1.373 faţă de 1.154 în 2010). Astfel, la Unirea vor fi şapte clase, comparativ cu cinci, câte sunt anul acesta.

În această toamnă vom avea la dispoziţie 8 clase de-a IX-a, fiecare cu 30 de locuri, şapte pentru secţia română şi una pentru secţia germană”. a completat Bui. Elevii mureşeni vor avea şi unele puncte de reper. Până la sfârşitul lunii iunie toate mediile vor fi ierarhizate la nivel de oraş, astfel încât candidaţii să-şi poată evalua singuri şansele de reuşită. Distribuirea va ţine cont în mod egal de media absolvită pe parcursul claselor V-VIII şi de nota obţinută la testarea naţională. „Aproximativ 60% dintre locurile de clasa a IX-a se referă la pregătirea tehnică, pentru deprinderea unei meserii”, a declarat Dumitru Matei, Inspector Şcolar General.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite