Târgu-Mureş: Încălzire ecologică pentru casele mureşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompele de căldură pot fi montate şi înainte de construcţia caselor
Pompele de căldură pot fi montate şi înainte de construcţia caselor

Chiar dacă sunt mai scumpe, investiţiile în instalaţii ecologice de căldură se amortizează în 6 sau 7 ani. Sistemele ecologice de încălzire pe bază de pompe de căldură se bazează pe energii regenerabile şi nu poluează mediul înconjurător.

Mureşenii pot să apeleze la sisteme de încălzire ecologice pentru casele lor. Datorită impactului zero asupra mediului înconjurător şi a economiei la costul energiei, tot mai mulţi români apelează la aceste sisteme. Având în vedere că sursa de energie utilizată este naturală şi regenerabilă (pământ, vânt, soare, apă n.r.), posesorul unui astfel de sistem plăteşte extrem de puţin la consum.

La o casă cu o suprafaţă de, să zicem, 200 de metri pătraţi dotată cu o pompă de căldură se poate atinge un cost de încălzire şi preparare a apei menajere pe un an întreg de numai 350 de euro. Acest lucru în timp ce există destule case care deţin sisteme convenţionale ce numai într-o lună consumă în valoare de 600 de euro”, ne-a declarat Ovidiu Ţifui, directorul societăţii ECO-Instal.

Soluţie economică

Pompa de căldură în sistem apă-apă este cea mai eficientă dintre toate existente pe piaţă în întreaga lume. Astfel, dintr-un kilowatt de energie electrică se obţin 5 sau chiar 6 kilowaţi de energie termică. Mureşenii pot opta şi pentru sistemul de încălzire orizontală cu vaporizare directă. Este vorba de tuburi de cupru care sunt postate la o adăncime de circa 1,4 metri (unde tot timpul anului exista suficientă căldură n.r.) şi care sunt întinse pe o suprafaţă egală cu suprafată de încălzit. Acest sistem este conditionat de suprafaţa liberă din jurul casei. Eficienţa unui asemenea sistem este de 1 kilowatt consumat la 4,5 sau chiar 5,3 produşi.

Amortizare garantată

Un sistem de încălzire cu pompă de căldură poate fi achiziţionat şi instalat cu sume cuprinse între 22 şi 23 de mii de euro cu tot cu manoperă. „Judecând după preţurile actuale pentru curent şi gaz, investiţia se amortizează în cel mult 7 ani. Energiile naturale pot fi folosite pentru acoperirea necesarului energetic uman, fără eliminarea de noxe, iar acest lucru contează extrem de mult la ora actuală”, a completat Ţifui.

Încălzirile pe baza pompelor de căldură nu mai sunt considerate de mult experimentale. La ora actuală mai mult de 74% din casele noi construite în Europa de Vest sunt încălzite cu diverse sisteme de pompe de căldură. Mai multe informaţii despre aceste sisteme, pot fi obţinute sunând la 0745 542246.





Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite