IBM îşi pregăteşte proiectele ce vor fi implementate la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti ai IBM din SUA, Elveţia şi Israel analizează proiectele ce vor fi puse în practică la viitorul centru de cercetare. Compania americană IBM (International Business Machines) sprijină crearea în oraşul nostru a primului Centru de Excelență în Cercetare din România, axat pe informatica medicală.

A început cea de-a doua etapă în vederea creării centrului de cercetare IBM de la Târgu-Mureş. După ce a fost semnat acordul între IBM şi Guvernul României pentru intrarea companiei americane pe piaţa de cercetare naţională, următorul pas este evaluarea de către compania IBM a mediului universitar din Transilvania şi pregătirea investiţiilor necesare. În acest sens, cercetători IBM din SUA, Elveţia şi Israel sunt prezenţi la Târgu-Mureş pentru a idetifica proiectele ce urmează să constituie obiectul de lucru al Centrului de Excelenţă în Cercetare „Transilvania”.

Alături de reprezentanţi ai tuturor universităţilor autorizate din oraşele Târgu-Mureş, Braşov, Cluj Napoca şi Alba Iulia (oraşe în care IBM se va extinde după inaugurarea centrului de cercetare mureşean), specialiştii analizează posibilităţile de colaborare pe domenii cum ar fi sănătatea, farmacia, nanotehnologia, ştiintele vieţii şi chiar implementarea sistemelor “smarter cities” în majoritatea oraşelor din Ardeal.

Sprijin pentru cercetătorii români

Pentru a se ajunge la asta, IBM a decis să ofere sprijin materializat prin know-how şi transfer tehnologic proprietar, training al cercetătorilor români, patentare şi comercializare.

Cu alte cuvinte, dacă până acum cercetătorii români reuşeau doar să publice gratuit rezultatele studiilor în publicaţii de specialitate, în urma parteneriatului cu IBM rezultatele vor putea fi patentate şi comercializate către clienţi, companii private sau organizaţii guvernamentale din întreaga lume. Nu mai punem la socoteală faptul că, pe perioada trainingului, în laboaratoarele IBM cercetătorii vor lucra efectiv pentru proiectele lor, în condiţii la care nu ar fi avut acces în ţară, fiind în acelaşi timp şi plătiţi pentru acest lucru”, a declarat Virgiliu Stan, consultantul strategic al Primăriei Târgu-Mureş.

Datorită leadership-ului IBM la nivel mondial în domeniul patentării, cercetătorii români selectaţi de IBM să facă parte din viitorul centru de cercetare vor evita costurile ridicate necesare patentării rezultatelor obţinute şi vor beneficia de un marketing de excepţie, rezultând în vânzări maximale.

Peste trei mii de cercetători la nivel mondial

Compania americană IBM Reserch are, pe plan mondial, zece centre de cercetare însumând peste trei mii de cercetători din întreaga lume. La Târgu-Mureş urmează să fie inaugurat cel de-al 11-lea centru, unde compania va contribui cu toată experienţa tehnică acumulată de-a lungul timpului în domeniul informaticii medicale.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite