Horaţiu Suciu, medicul care a salvat mii de copii bolnavi de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţiu Suciu este medicul cu care mureşenii se mândresc cel mai mult
Horaţiu Suciu este medicul cu care mureşenii se mândresc cel mai mult

Conferenţiarul universitar doctor Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş este medicul  cu care mureşenii se mândresc cel mai mult.  Medicul a obţinut cele mai multe voturi din partea cititorii care şi-au exprimat opţiunea pe site, dar a fost ales  şi de membrii juriului de specialitate şi de redacţia Adevărul.

 Horaţiu Suciu lucrează într-un domeniu  sensibil al medicinii şi anume chirurgia cardiovasculară, fiind specializat în realizarea intervenţiilor chirurgicale la copii. Nu este zi din săptămână în care la etajul IV a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă să nu fie coadă la uşa cabinetului său medical. Fie că sunt părinţi îngrijoraţi cu bebeluşi în braţe, veniţi din întreaga ţară, ori adulţi cu rezultatele analizelor în mână, cu toţii îl aşteaptă pe medicul salvator.

Acesta îşi face timp să vorbească cu fiecare, notează programările, iar apoi pleacă în sala de operaţie. Fie că e vorba de urgenţe sau de pacienţi cronici, intervenţiile făcute pe cordul copiilor sunt singurele de acest gen din România, iar medicul şi echipa sa le efectuează cu o precizie de ceasornic.

Chirurgia, marea pasiune

Horaţiu Suciu s-a născut în Târgu-Mureş, iar pasiunea pentru anatomie şi biologie pe care a avut-o din timpul şcolii l-au determinat să urmeze cursurile Universităţii de Medicină. Din timpul facultăţii, Horaţiu Suciu a început să facă practică la fostul Institut de Boli Cardiovasculare şi Transplant. Anul de stagiatură de după facultate l-a urmat tot aici, iar când s-a ivit posibilitatea unui post a susţinut un examen şi a intrat în clinică. Cu timpul, s-a specializat în chirurgica cardiovasculară pediatrică.

Ideea înfiinţării unui centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică  la Târgu-Mureş i-a aparţinut profesorului dr. Radu Deac. El a fost cel care m-a îndrumat şi sprijinit în acest sens. Din octombrie 2002 şi până în ianuarie 2004 am fost plecat la specializare la o clinică din Milano, unde m-am perfecţionat în chirurgia cardiacă pediatrică şi în special a nou născutului. În acea perioadă în România aceste patologii nu se opearau în mod constant, iar intervenţiile se făceau sporadic , de echipe venite din străinătate. În Italia am avut şansa să ajung într-un centru foarte mare de chirurgie cardiovasculară, în care se operau şi adulţi şi mi-am desăvârşit specializarea şi în chirurgia cardiovasculară a adultului. În acest moment pot opera toate grupele de patologie, de la nou născut la adultul vârstinc, inlusiv transplantul cardiac, ceea ce mă bucură foarte mult”, spune medicul.

Din 2006 şi până în prezent, doctorul Horaţiu Suciu a operat peste 1.300 de copii. „E un număr mediu de 200 de cazuri pe an. În 2008 am operat aproximati 380 de cazuri, apoi a urmat o scădere continuă pe fondul subfinanţării şi pe fondul dificultăţilor materiale şi de resurse umane. Dacă nu dăm atenţia cuvenită personalului medical putem să ne îngropăm în bani, pentru că nimeni nu va putea să îngrijească starea de sănătate a populaţiei fără oameni care să trateze bolnavii”, spune medicul. 

Aproape de Divinitate

Chiar dacă a operat mii de pacienţi, medicul ştie însă că nu tot ceea ce se întâmplă în sala de operaţie depinde de el. „Se spune că inima e casa sufletului şi am şi simţit-o de multe ori. Am avut evenimente şi sentimente care mi-au confirmat acest lucru. Lucrând la limita dntre viaţă şi moarte,  ne apropiem de Divinitate. Ne căutăm cu toţii un pic de sprijin şi în partea pe care medicul nu o poate controla. Am simţit de multe ori, în cazurile extreme că nu sunt singur în sala de operaţie. Medicii prin studiu, aprtitudini pot acoperi 99% din activitatea de tratare a unui pacient, însă există un procent ce nu poate fi controlat, deoarece corpul uman nu e o maşinărie”, spune medicul.

Operând cazuri extreme, doctorul Horaţiu Suciu a avut parte şi de momente triste în carieră, dar toate acestea l-au întârit şi mai mult. „Un medic se teme cel mai mult de momentul în care nu mai poate interveni, pentru că pacientul nu mai poate fi ajutat. E o situaţie neplăcută şi frustrantă să trebuiască să spui unui pacient că nu mai poate fi operat sau să ai un insucces în sala de operaţie. Viaţa trebuie luatăînsă  cu bune şi rele, iar chirurgii nu sunt Dumnezei şi nu putem face totul. Din fiecare insucces învăţăm pentru a ne perfecţiona, iar important este să putem merge mai departe. Stim că urmează alţi pacienţi care au nevoie de noi”, spune medicul.

Pasionat de istorie şi vânătoare

În timpul liber doctorul preferă  să citesc literatură de specialitate, dar şi cărţi de istorie. „Îmi place să ies în natură, în aer liber. Am un căţel, Happy, un golden retriever foarte vesel. Odată ce ne vede se linişteşte. Îmi place să ies cu el la marginea oraşului. Îmi place să merg la vânătoare, ca o destindere, nu pentru a împuşca animale ci pentru a mă deconecta şi a vedea pădurea. Îmi place atmosfera de la vânătoare, îmi place să socializeze cu prietenii”, explică medicul.

O altă mare pasiune este sportul.  „Îmi place să fac sport. Am făcut handbal în liceu, dar apoi am făcut sport chiar şi în facultate. Mama m-a dus la înot, tenis, fotbal şi schi. Am făcut din toate, nu cred că e vreun sport la care să am două picioare stângi”, spune medicul.

Cât despre familie, Horaţiu Suciu se consideră un om norocos să aibă o soţie înţelegătoare şi două fetiţe minunate: Cassiana şi Daria.  „Am parte de multă înţelegere din partea familiei. Deja nu se mai pune problema de ce nu putem merge undeva, pentru că un chirurg ştie când intră în operaţie, nu şi când iese. Încerc  însă să-mi împart în aşa fel timpul încât să nu uit că omul mai trebuie să şi trăiască, nu doar ca să muncească", spune medicul.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite