Târgu-Mureş: Profil / Evi Claudiu: “Handbalul mureşean e în declin momentan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Profil /  Evi Claudiu: “Handbalul mureşean e în declin momentan”
Târgu-Mureş: Profil / Evi Claudiu: “Handbalul mureşean e în declin momentan”

Pentru că investiţiile şi atenţia pentru copii şi juniori generează performaţe, mureşeanul a decis să creeze un club pentru pasionaţii de handbal.

Evi Claudiu este “dependent de sport”. Nici nu e de mirare căci a crescut într-o familie pasionată de acelaşi lucru, ambii săi părinţi fiind profesori de sport.

A practicat handbal de performanţă apoi s-a decis să devină profesor şi acum a pus şi bazele unui club. “Am jucat de la nivel de juniori la la CSS Târgu Mureş, am plecat la Oradea în ultimul an de liceu, am jucat pentru echipa din Oradea, apoi am plecat la Cluj unde am evoluat pentru U, dar apoi din motive medicale am renunţat la sportul de performanţă şi am îmbrîăţiat cariera de antrenor. În paralel am dezvoltat şi un business cu materiale şi echipamente sportive, pentru că am înţeles condiţia profesorului şi necesarul de materiale”, rememorează Claudiu.

Pasiunea pentru handbal crede că i-a fost insuflată de mama sa. Ca profesor la Liceul cu Program Sportiv a remarcat că e nevoie de pregătirea handbaliştilor de mai devreme, din ciclul primar. “Am considerat în timp că pentru obţinerea performaneţor e nevoie de pregătirea copiilor de la o vârstă mult mai fragedă, fapt care nu se poate realiza în formula actuală de organizare a sistemului de şcolarizare.

Clubul Olimpic

Asfel a apărut ideea clubului Olimpic. Preşedintele este chiar mama sa, Evi Saveta - directorul Gimnaziului Dacia, ca vicepreşedinţi  activează el şi Mărgărit Amza, iar antrenoare sunt două foste jucătoare de handbal ale echipei divizionare locale, componente ale loturilor naţionale: Mihaela  Sandu şi Andra Grigore.

“Am considerat necesar să începem ceva pentru revigorarea handbalului pe plan local şi ne-am dorit găsirea unei forme de organizare, pentru a atrage spre handbal copii cu vârste începând de la 6 ani”, explică mureşeanul.  Înfiinţat în august 2009, clubul sportiv Olimpic Târgu Mureş, are deja înscrişi 100 de copii, pe două categorii de vârstă, clasele I-II şi III – IV. Băieţii şi fetele au două antremente pe săptâmână în oraş. Pentru a veni în sprijinul copiilor care vor să practice handbalul, clubul a încheiat un parteneriat cu Sport Life – firmă de materiale şi echipamente sportive care este şi furnizorul oficial al Federaţiei Române de Handbal, prin intermediul căruia, în fiecare lună copiii vor primi materialele necesare unei pregătirii. 

“Selecţia are caracter continuu, elevii pot contacta clubul pentru înscrieri în orice lună a anului, sau direct pe site”, mai spune Claudiu. Şi cum primul antrenament e gratuit, şi primul cadou e o minge pe care o pot duce acasă, mureşenii sunt aşteptaţi să promoveze noi talente. 

Ce-i place

“Care timp liber?”, glumeşte el. “Îmi place îmi primul rând sportul, toată viaţa fiind sportiv îmi place să urmăresc competiţiile internaţionale, dar şi afacerea cu materiale sportive, ca o completare la partea de antrenorat. Îmi place să mă documentez, să fiu la curent cu tendinţele noi din handbal”

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care întârzie, apreciez punctualitatea şi oamenii care se ţin de cuvânt. Nu-mi place minciuna, caracterul unui om este cel mai important în viaţă. Nu-mi place când munca sportivilor nu este respectată.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vezi viitorul handbalului mureşean?

Sperăm ca activitatea noastră să aducă un fond de jucători din care să reuşim selectarea unor talente individuale, care să aducă renume oraşului, să fie reprezentative pentru handbalul mureşean care e în declin în ultima perioadă

Căror copii li se potriveşte handbalul?

Hadbalul se potriveşte oricui, toţi câştigă prin faptul că fac mişcare şi duc o viaţă sănătosă, învaţă spiritul de fair play, concurenţa, spiritul de echipă. Selecţia se face natural, pe parcurs, în funcţie de potenţialul fiecăruia.

Profl

Nume şi prenume
Evi Claudiu Miron

Data şi locul naşterii
24 mai 1980 Târnăveni

Studii

Facultatea de educaţie  fizică şi sport, UBB Cluj
Master Ştiinţa sportului, UBB Cluj

Activitate
Profesor LPS - catedra de handbal
Vicepreşedinte club Olimpic
Administrator Sportlife

Stare civilă
Necăsătorit

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite