Târgu-Mureş: Portret/ Oana Porav-Hodade îşi doreşte să joace rolul lui Hamlet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/ Oana Porav-Hodade îşi doreşte să joace rolul lui Hamlet
Târgu-Mureş: Portret/ Oana Porav-Hodade îşi doreşte să joace rolul lui Hamlet

Tânăra actriţă va participa în această toamnă la Gala Tânărului Actor. Până atunci îşi dedică timpul activităţii de PR a Teatrului 74 şi se pregăteşte de masterat.

Oana Porav-Hodade e genul de persoană căreia nu-i place să stea degeaba, de aceea se implică în numeroase proiecte şi reuşeşte să le îndeplinească cu succes. Cel mai nou proiect în care s-a implicat şi care i-a reuşit a fost participarea la preselcţia concursului Gala Tânărului Actor, organizat anual de UNITER.

„Am luat preselecţia la Gala Tânărului Actor la grup, împreună cu fostul meu coleg de facultate Ciprian Mistreanu. Vom concura cu fragmentul „Merge” de Neil La Bute. Anul acesta Gala va avea loc în septembrie la Mangalia şi vor fi patru grupuri în concurs, selectate de juriu din cele 16 câte au participat la preselecţie”, spune Oana.

Iubeşte teatrul din liceu

Tânăra actriţă iubeşte teatrul din timpul liceului, când juca în trupa de teatru şcolar, cu care a şi câştigat nişte premii la concursurile de profil desfăşurate între licee. Deşi avea tangenţă cu teatru, Oana nu-şi dorea la început să urmeze o carieră în domeniu, dar un incident neplăcut la care a asistat în teatru a făcut-o să vadă frumuseţea acestei meserii.

„Eram la o reprezentaţie a spectacolului „Ondine” iar sala era plină de liceeni care foşneau pungile de cipsuri şi deranjau actorii îngrozitor. M-a supărat aşa de tare atunci, am ieşit plângând din sală. Mi-am dat seama atunci ce mult îmi place meseria asta şi m-am hotărât să dau admitere la teatru”, spune Oana.

Îndrăgostită de Cehov şi Shakespeare

A decis să urmeze cursurile Universităţii de Artă Teatrală din Târgu-Mureş, timp în care a reuşit să înveţe multe despre meseria de actor. „Cel mai mult mi-a plăcut Cehov pe care îl repetam în anul II, ocazie cu care am făcut un pas spre a înţelege stilul rusesc de actorie. De asemenea mi-a plăcut foarte mult Shakespeare şi l-am convins pe profesorul de actorie că acest rol ar putea fi jucat şi de o femeie. Eu visez să joc rolul ăsta, pentru că am trăsături de caracter comune cu personajul. Dacă s-ar găsi un regizor care ar vrea să-l monteze pe Hamlet în modul acesta m-aş tunde şi cheală pentru rol”, spune Oana.

Actriţă şi PR

După absolvirea universităţii Oana a jucat pe scena Teatrului de copii şi tineret „Mihai Popescu” din Târgovişte timp de şase luni, dar criza financiară a determinat conducerea teatrului să nu-i mai poată prelungi contractul, aşa că tânăra actriţă s-a întors acasă. În scurt timp s-a reintegrat în echipa Teatrului 74 ca PR şi actriţă colaboratoare, iar mai nou a fost admisă şi la un master de Scriere dramatică.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce planuri ai în perioada următoare?

În 16 august voi pleca la tabăra de artă de la Preluca din Maramureş. Acolo voi participa la „ateliere la şopron”, „teatru la şură” şi la diverse ateliere de fotografie, grafică şi dramaturgie oraganizate în cadrul taberei.

La ce te ajută masterul pe care îl vei urma din acest an?

Masterul mă va ajuta să înţeleg mai bine un text de teatru.  Am decis să-l urmez pentru că m-a atras faptul că e condus de dramaturgul Alina Nelega şi că e făcut în colaborare cu Teatrul Lark din New York.

Ce-i place:
„Îmi place libertatea oferită de natură. Iubesc să mă uit la cer. Îmi plac lucrurile mici şi simple. Îmi place să fac fotografii şi să-mi scriu gândurile. Apreciez oamenii care zâmbesc şi care au puterea de a trece peste orice greutăţi cu zâmbetul pe buze. Îmi place să spăl vase”

Ce nu-i place:

„Nu-mi place minciuna. Nu suport şosetele ude în picioare. Nu-mi place nesimţuirea. Urăsc să mă trezească cineva devreme. Nu suport să dau cu aspiratorul”.

Profil:

Data naşterii: 14 ianuarie 1985 la Târgu-Mureş
Studii: U.A.T. secţia actorie
            Master Scriere dramatică anul I
Profesie: actriţă şi PR la Teatru 74.
Stare civilă: necăsătorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite