Târgu-Mureş:Portret- Both Gyula trăieşte prin şi pentru fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns în Târgu-Mureş încă din anii ’70, harghiteanul a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din oraşul nostru.

Fotografia o are în sânge, de mic. Încă din clasa a VI-a, Gyula a simţit că îl atrage această artă, chiar dacă a studiat electronica ani întregi. „Tatăl meu avea un aparat de fotografiat pe care îl foloseam uneori, fără ca el să ştie. Atunci a început să îmi placă să fac poze. Aveam un prieten la cercul fotografic de la Casa Pionierilor şi el mă lăsa câteodată să îi folosesc aparatul, fapt care m-a ajutat să îmi dezvolt pasiunea”, povesteşte fotograful.

A studiat la liceul Electromureş din Târgu-Mureş, unde chiar dacă domeniul de activitate era complet opus artei, nu a încetat nici măcar o secundă să realizeze fotografii. „Ca să înţelegeţi, la finele liceului eram responsabil cu fotografiile pentru promoţii. Toţi colegii apelau la mine, iar mie îmi făcea plăcere să îi pozez. Nu am renunţat nicicum la fotografii, chiar dacă am învăţat electronica la şcoală. Privind retroactiv, îmi pare rău că nu m-am axat pe fotografie, dar erau alte vremuri atunci”, spune Gyula.

Laborator în debara
Fotografia era o artă oarecum underground pentru mureşenii care nu erau membrii Cooperativelor Metalul sau Igiena. „Era extrem de dificil să realizăm fotografii în acea perioadă, deoarece practic eram în ilegalitate. Totuşi, nu puteam renunţa, îmi plăcea prea mult. Mi-am transformat debaraua în cameră obscură şi mi-am văzut de treabă”, recunoaşte fotograful. După Revoluţie, Gyula şi-a perfecţionat stilul şi a investit masiv în aparatură. La mijlocul anilor ’90 a trecut la aparatele foto digitale, chiar dacă din punct de vedere calitativ diferenţa era foarte mare in favoarea aparatelor cu film. Cu toate acestea, experienţa acumulată de-a lungul anilor de fotografie a făcut ca trecerea de la vechi la nou să fie făcută uşor şi cu succes.

Fotograf de succes
Pasionat de portrete şi nuduri, Gyula a devenit un reper pentru mureşeni în ceea ce priveşte fotografiile pentru promoţii sau nunţi. În plus, de-a lungul timpului, artistul a avut nenunmărate expoziţii fotografice, inclusiv internaţionale. În prezent, fotografii semnate Both Gyula pot fi văzute pe site-ul personal, www.bothgyula.ro, sau în Cetatea Medievală, unde sunt expuse creaţii cu tentă socială. „Nu îmi pot imagina viaţa fără fotografii. E o pasiune şi un mod de a trăi care îmi acoperă toată existenţa, 24 de ore din 24. Nu e nevoie să îmi fac reclamă, deoarece calitatea  muncii mele atrage persoanele care vor să fie fotografiate de mine. Nu îmi pot imagina viaţa făcând altceva”, declară Both Gyula.

Profil

Născut
18 februarie 1962, în Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita

Educaţie
Liceul Electromureş

Activitate profesională
Fotograf

Stare civilă
Căsătorit, are o fiică

Ce-i place
„Îmi place sportul deosebit de mult, în special futsal şi fotbal-tenis. Când am puţin timp liber, incing o partidă cu prietenii mei. Mă simt cel mai bine în preajma prietenilor. Am puţini, dar sunt adevăraţi şi ştiu că mă pot baza pe ei”, spune Gyula.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac ipocrizia şi minciuna, niciodată nu am suportat oamenii care dau dovadă de ele. Mă deranjează valorile artificiale din societatea în care trăim, lipsite de fond şi pe care le întâlnim din ce în ce mai des în ziua de azi”, declară fotograful.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere aveţi despre noul val de fotografi din Târgu-Mureş?
B.G.: E un lucru pozitiv că vin din urmă tineri care iubesc arta fotografică. Timpul va decide dacă aceştia sunt într-adevăr fotografi, sau daca va fi doar o pasiune trecătoare. În acest domeniu trebuie să înveţe constant şi să muncească, practic, tot timpul pentru a fi cu adevărat buni.
Există un domeniu al fotografiei, propice pentru începători?
B.G.: Nu cred că există aşa ceva, deoarece personalitatea fiecăruia este cea care îndrumă către un domeniu sau altul al fotografiei. Fotografia de modă este, totuşi, mai la îndemână.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite