Târgu Mureş: Ghitză David: „Prima luptă e cu tine însuţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Ghitză David: „Prima luptă e cu tine însuţi”
Târgu Mureş: Ghitză David: „Prima luptă e cu tine însuţi”

Câştigător de concursuri de mountain bike dirt jump, tânărul preferă să se distreze în acest fel, decât să piardă vremea prin discoteci

Simion Gheorghe David sau „Ghitză” cum e cunoscut de prieteni şi în lumea sporturilor extreme, a încălecat prima dată o bicicletă pe la 5 ani şi de atunci… nu s-a mai dat jos de pe ea, în sensul că a transformat această abilitate în pasiune şi chiar performanţă. Sursa de inspiraţie i-a fost televizorul, unde a văzut pentru prima dată ceea ce se numeşte concursuri de role, skateboard şi biciclete. „Vreme de doi ani am avut o bicicletă tip BMX, cam avut un accident cu ea, mi-am rupt clavicula. Astfel şi mi-am dorit una mai mare, mai sigură şi am luat un model mountain bike cu care mă dau de trei ani, şi totul a devenit mai serios. Eu practic mountain bike dirt jump, adică parcurgerea unui traseu accidentat, artificial amenajat, şi nu concursuri pe teren accidentat”, explică Ghiţă.

El frecvent merge în Sibiu, cel mai bine amenajat complex, situat în Dumbravă, pentru a se antrena, unde stă şi prietena sa. Din păcate, în Târgu Mureş nu există aşa ceva, tinerii încropind un asemenea loc pe Platoul Corneşti, unde însă sunt deranjaţi de amatorii de curse de ATV şi motociclete. „În Târgu Mureş primăria nu se gândeşte la noi, nu sunt nici piste de biciclete. În alte oraşe există asociaţii şi parcuri special amenajate, în Bucureşti şi în Constanţa, unde nu intră decât cei cu skateboard, cu role şi cu biciclete”, spune Ghitză.
Victorii în ţară


La noi, nu există structuri naţionale organizate, ci doar concursuri organizate de împătimiţi locali. Primul concurs la care a participat a fost în 2006, unul de „încălzire” unde a câştigat doar experienţă, la Sibiu. Însă de anul următor, la „X-Cup”, tot la Sibiu,    unde a luat un loc întâi. Aceeaşi clasare reuşind-o, în acelaşi an, la concursul „Nopţile albe” de la Târgu Mureş, iar un alt concurs la care a fost primul s-a organizat, tot în oraşul nostru, pe esplanada din faţa Teatrului Naţional.

„Anul acesta am luat un loc III la Cluj, şi tot locul III l-am luat la Constanţa”, povesteşte Ghitză, care după atâtea victorii îşi doreşte să intre în luptă şi cu seniorii. Pentru asta ar trebui să facă parte dintr-o echipă, cu sponsorii aferenţi. E nevoie de experienţă de câţiva ani, de antrenament, care presupune rezistenţă fizică şi dezvoltarea musculaturii picioarelor şi braţelor. Încă nu îl preocupă viitorul, nu e hotărât ce va face după terminarea liceului. „Şi mama mă tot întreabă, dar mai e până atunci, dar ştiu că o să vină o vreme când o să decid”, spune, sincer, Ghitză, care însă stă bine cu învăţătura, are medii peste 9.00.


Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă distracţia pentru tine?
La vârsta mea nu e vorba de relaxare… Pentru mine e plictisitoare o zi ploioasă, în care nu pot ieşi cu bicicleta. 
Cum te simţi în concurs?
Chiar dacă e greu la început, lupta e întâi cu tine, să-ţi învingi frica, apoi să simţi obstacolele.
De ce un tânăr decide să facă sport extrem?
Păi nu pentru a se da mare sau să impresioneze fetele. Cel puţin eu pentru mine o fac, pentru că asta e distracţia şi plăcerea mea. 
Cât costă un echipament complet?
Păi, bicicleta îmbunătăţită, costumul, încălţămintea, casca, mănuşile, ochelarii şi apărătorile fac până la 10-12.000 lei.  

Ce îi place
Despre sine îi place cum este acum, consecvent şi ambiţios, că nu se dă bătut şi nu cedează tentaţiilor vârstei sale. În timpul liber joacă baschet cu prietenii şi ping-pongul. Se vede un tip modest, alţii însă îl invidiază.   

Ce nu îi place
E cam leneş şi delăsător. Însă nu îi place să stea într-un grup care toată ziua îşi pierde timpul prin discoteci. Nu îl tentează „iarba” sau alcoolul, ştiind că asemenea om nu are viitor. Nu e foarte tentat de calculator, pe care-l foloseşte pentru se informa a povesti cu prietenii, a asculta muzică şi nu pentru jocuri.

Născut în 7 mai 1992, la Târgu Mureş
Elev la Liceul Pedagogic, profilul ştiinţe sociale
Campion la mountain bike

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite