Târgu-Mureş: Portret/Andrei Gherghe a trecut de la Drept la Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/Andrei Gherghe a trecut de la Drept la Teatru
Târgu-Mureş: Portret/Andrei Gherghe a trecut de la Drept la Teatru

Andy şi-a descoperit vocaţia de actor în timpul Facultăţii de Drept, aşa că a schimbat domeniul, dar nu regretă alegerea făcută.

Andy, cum îi spun prietenii, iubeşte teatrul din copilărie, când juca în scenetele şcolare şi asculta lunar discurile cu teatru radiofonic pe care i le cumpăra tatăl său. Dragostea pentru literatură şi teatru l-a făcut să urmeze Filologia bilingv engleză, dar în timpul liceului lucrurile s-au schimbat.

„La 13 ani mi-am pus cercel în ureche. Îl primisem de la mătuşa mea din Timişoara, un oraş mai deschis către Occident. Aici, în Tîrgu-Mureş, la cinci ani după Revoluţie, urmele comunismului încă se mai făceau simţite. Profesoara mea de Limba Română din liceu nu accepta în nici un fel faptul că aveam cercel în ureche, deşi părinţii mei erau de accord şi m-au încurajat mereu să fac ceea ce simt şi-mi place. Orele de Limba Română erau un chin, aveam numai note mici aşa că după liceu am decis să schimb domeniul şi am dat admitere la Facultatea de Drept”, mărturiseşte Andy.

Vocaţia de actor

În timpul universităţii Andy îşi descoperă vocaţia de actor. „În anul III am participat la un concurs de pledoarii de procese, unde a ieşit la iveală actorul din mine şi am luat locul I. Trebuia să apăr doi homosexuali şi spre surprinderea mea, pledoaria mea neconvenţională a fost apreciată de juriu. Plăcerea de a mă juca a adus ceva în plus pledoariei mele”, spune tânărul. Andy a început să lucreze din timpul facultăţii, de data aceasta în domeniul IT şi a renunţat la o carieră în domeniul juridic.

„Când am terminat facultatea mi s-a propus un post de director de magazin într-o reţea importantă de magazine din ţară. Am acceptat şi am renunţat astfel la o carieră în domeniu juridic. Am considerat că nu aveam nici un viitor fără „pile” în acest domeniu”, spune Andy.

Debut în cariera artistică

Prietenia cu nişte studenţi la actorie îi trezeşte dorinţa de a urma o carieră artistică. „Iniţial am vrut să dau admitere la regie, dar cum nu se organiza concurs în acel an, am susţinut examenul la actorie şi am intrat primul”, spune Andy. Părinţii săi au aflat de decizia sa în ultimul moment. „În ziua în care tata a aflat că am intrat la teatru şi-a pus mâinile în cap şi-a exclamat „Vei fi un muritor de foame!”, mărturiseşte Andy.

Din fericire fiul lor nu s-a lăsat descurajat şi a continuat pe drumul ales. „Din anul II de facultate am început şi un master la regie, pe care l-a absolvit în acest an. În ultimii trei ani de facultate am jucat pe scena Sălii Studio, a Teatrului Scena şi a Teatrului Naţional, iar în această vară am intrat în echipa Teatrului 74”, spune Andy. 

Întrebări şi răspunsuri:

Cum te vezi peste câţiva ani?

Nu mi-am găsit locul nicăieri în afară de teatru. Indiferent de domeniu, am făcut totul cu pasiune şi implicare, dar vine o vreme când te întrebi dacă vrei să faci un lucru toată viaţa sau nu. Teatrul mi-a oferit diversitatea de care aveam nevoie şi sper ca peste câţiva ani să fiu tot în acest domeniu.

Cum te afectează situaţia economică din prezent?

Suntem o societate de consum şi chiar dacă trec printr-o criză financiară oamenii nu sunt dispuşi să facă modificări în stilul lor de viaţă. Eu persoanal mă pot adapta oricărei situaţii, mergând pe principiul „dacă înainte beam Heinekken, acum beau Ciuc”.

Ce-i place:

Îmi plac călătoriile cu autobuzul nr.5 (are aer condiţionat). Îmi place să pescuiesc cu tata sau să vedem împreună un meci de fotbal (cu toate înjurăturile de rigoare). Îmi place să cânt în baruri de karaoke şi îmi place să gătesc.

Ce nu-i place:

Nu-mi plac minciuna şi ipocrizia. Nu-mi plac oamenii proşti, fără principii şi fără un sistem de valori (deşi ei reprezintă un excelent studiu de caz pentru teatru). Nu-mi place să spăl vasele. Detest varza în mâncare şi nu-mi place Nichita Stănescu.

Profil:

Data naşterii: 28 august 1981 la Târgu Mureş
Studii: Universitatea Petru Maior, Facultatea de Drept
            Universitatea de Artă Teatrală, secţia Actorie, Master în regie
Profesie: actor, regizor
Stare civilă: necăsătorit
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite