Gara Târgu-Mureş va intra în sfârşit în noul mileniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2013 ne vom putea lăuda cu o eurogară în locul ruinei din prezent. Vor fi investiţi aproape 10 de milioane de euro în staţia CFR. Cum va arăta gara şi ce lucrări vor fi realizate.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA organizează în luna martie o licitaţie deschisă în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică pentru lucrările de modernizare a staţiei de cale ferată din Târgu-Mureş.

Lucrările de modernizare a staţiei CFR Târgu-Mureş vor fi finanţate din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeana prin FEDR (69.25%) şi contribuţia de la bugetul de stat (30.75%) şi vor dura aproximativ doi ani, timp în care bătrâna „Gară Mare” va suferi un facelift total, urmând a fi transformată într-o eurogară. „Este un proiect asemănător cu gara din Sighişoara, care a fost şi ea de curând adusă la standarde europene. În fapt, este vorba de o recompartimentare a spaţiilor existente şi o schimbare totată a imaginii gării. Va fi realizat un culoar de acces direct din spaţiul stradal spre linii, casele de bilete vor fi amenajate de o parte şi alta a acestui culoar. Vor fi reamenajate birourile de lucru şi cele de relaţii cu publicul şi vor fi amenajate spaţii comerciale. Va fi respectat conceptul de eurogară”, ne-a declarat Vasile Bora, şeful Staţiei CFR Călători Târgu-Mureş.

Licitaţia pentru atribuirea contractului de modernizare a staţiei de cale ferată din Târgu-Mureş este programată pentru 15 martie. Valoarea contractului va fi de 10 milioane de euro (aproximativ 45 de milioane de lei n.r.).

Modernizare aşteptată de peste 60 de ani

Construită în 1948, staţia CFR nu a fost niciodată inclusă într-un program amplu de modernizare. Una din cauze a fost aceea că oraşul nostru, deşi unul important ca număr de locuitori, nu este un nod feroviar precum Braşovul sau Sighişoara. În prezent, gara deserveşte anual o cifră de aproximativ 35.000 de călători, mai mică, spun reprezentanţii staţiei CFR, decât cea din alte oraşe cu o populaţie asemănătoare cu cea a Târgu-Mureşului. „Au fost realizate unele modernizări la casele de bilete, în momentul în care a fost introdus sistemul virtual de eliberare a legitimaţiilor de transport, dar în rest, s-a făcut prea puţin. Aşteptăm să vină banii şi să fie refăcută gara noastră”, a completat Bora. În prezent, staţia CFR poate fi comparată cu o ruină, oferind prea puţin confort călătorilor aflaţi în aşteptarea trenurilor. Din fericire, neplăcerile de acest gen vor dispărea odată cu inaugurarea eurogării Târgu-Mureş, în 2013.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite