GALERIE FOTO Sute de fluturi exotici îi așteaptă pe turiști la Praid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de fluturi tropicali la Casa de la Praid
Sute de fluturi tropicali la Casa de la Praid

Situată la nouă kilometri de Sovata, localitatea Praid este cunoscută turiștilor din Europa datorită minei de sare comestibilă, care se exploatează încă din timpul ocupării romane. Totuși, de câteva luni, micuțul sat harghitean și-a consolidat caracterul turistic odată cu inaugurarea, luna trecută, a primei case permanente de fluturi exotici din România.

O casă de fluturi este o instituţie de tipul unei grădini zoologice, unde se pot observa fluturii vii, fie într-un terariu, fie din spatele unei plase. Inițiativa construirii unui astfel de centru le aparține reprezentanților Asociației Geografice Vulticulus, care au înființat, mai întâi, o expoziție de fluturi tropicali la Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc. A urmat apoi o perioadă de doi ani în care au fost adunate informațiile necesare creării unei instituții permanente specializate în creșterea fluturilor tropicali.

Am fost în Anglia în urmă cu mai mulți ani și am fost impresionat de ce am văzut acolo. Nu credeam că fluturii pot fi atât de frumoși până nu i-am văzut pe viu, iar atunci am decis să fac ceva asemănător și în România. Nu a fost ușor, am avut de cules foarte multe informații referitoare la transport, nutriție, creștere și condiții de viață, dar în final sunt mulțumit de ce am realizat aici”, spune Kylien Barna, președintele Asociației Vulticulus.

Kylien Barna

Sute de fluturi tropicali la Casa de la Praid

După aproape un an de muncă și 20.000 de euro investiți, casa permanentă de fluturi a fost inaugurată la sfârșitul lunii trecute, devenind în scurt timp cea de-a doua atracție turistică a zonei. Practic, cine alege să petreacă o zi la mina de sare, ajunge cu siguranță și la casa de fluturi a Asociației Vulticulus. ”E și normal ca oamenii să fie curioși și să treacă pragul instituției noastre. În Europa de Est există prea puține informații despre fluturi și vizitatorii casei au acum acces la experiențe pe care poate doar în filme le întâlneau”, afirmă președintele Asociației Vulticulus.

Peste 300 de fluturi multicolori

Turiștii au oportunitatea de a-și delecta ochii cu sute de fluturi din rase nemaiîntâlnite în țara noastră, precum fluturele de azur, cel mai mare din lume, care poate depăși 30 de centimetri, fluturele atlas, care poate atinge dimensiunea de 25 de centimetri sau ”marele maestru”, cum este supranumit fluturele-frunză indian.

Click pe poze pentru o GALERIE FOTO de la casa permanentă de fluturi exotici, de la Praid

Sute de fluturi tropicali la Casa de la Praid

Fluturii de la Praid sunt aduși de la fermele de fluturi din America de Sud, Asia şi Africa sub forma de cristalide. Într-o clocitoare construită special pentru acest scop, se nasc fluturii splendid coloraţi, care pot fi, apoi admirați de turiștii de la Salină (casa de fluturi este situată în imediata apropiere). ”Ne preocupă foarte tare educarea vizitatorilor casei, astfel încât aceștia să înțeleagă întregul proces prin care un fluture devine ceea ce toată lumea iubește, adică acea ființă multicoloră și blândă. Fluturii se nasc într-o clocitoare construită special, iar turiștii pot observa întregul ciclu. De la cocon, la omizi, care se hrănesc cu diverse plante gazdă tropicale. Într-o simplă expediție prin natură oamenii nu au cum să observe ciclul acesta, care este cu adevărat senzațional”, spune Kylien Barna.

În total, la Praid sunt peste 300 de fluturi care zboară liber într-un mediu apropiat celui din care provin. Exact ca într-o junglă tropicală, cum numai în filme mai putem vedea. Micul colț de rai de la Praid poate fi vizitat de turiști zilnic între orele 9.00 şi 19.00. Preţul biletului de intrare pentru copii şi studenţi este de 6 lei, în timp ce pentru adulţi intrarea costă 7 lei.

Anglia, deschizătoare de drumuri

Prima casă de fluturi exotici din lume a fost inaugurată în Anglia, la Dorset, în anul 1978. După aceasta s-au construit numeroase astfel de instituții Lepidopterologice (disciplina care se ocupă cu studiul fluturilor) în Statele Unite ale Americii și în Asia. Merită amintit Butterfly World din Florida, un centru uriaș, construit în 2008 de către Robert Boender sau Changi Butterfly Garden, din aeroportul din Singapore ori cea mai mare casă de fluturi, Eden House, din Anglia. Cu toate că aceste case de fluturi se deosebesc la prima vedere, asemănarea esenţială a acestora este aceea că fluturii pot fi admiraţi liber, zburând în aer, asigurând astfel o experienţă unică în rândul vizitatorilor.

Datorită acestei caracteristici, casele de fluturi sunt îndrăgite indiferent de vârstă şi constituie o experienţă extraordinară. În afară de cea de la Praid, cea mai apropiată casă de fluturi permanentă poate fi găsită la Viena (Schmetterlinghaus), în timp ce la  Budapesta, Grădina Zoologică şi Botanică  găzduieşte casa fluturilor numai pe timpul verii.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite