GALERIE FOTO Comori istorice ascunse în Cetatea Medievală Târgu-Mureș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperire arheologică unică în țară în Cetatea Medievală
Descoperire arheologică unică în țară în Cetatea Medievală

Săpăturile arheologice efectuate cu ocazia reabilitării Cetății Medievale din Târgu-Mureș au dus la descoperiri care i-au surprins până și pe specialiști.

Arheologii Muzeului Județean Mureș au descoperit o bucătărie tipică secolului al XVII-lea și o fabrică de cărămidă, din același secol, descoperită între bastioane. Cuptorul de cărămidă în care se confecționa cărămidă pentru construcția cetății este aproape intact, urmând să fie inclus într-un circuit turistic, împreună cu celelalte descoperiri făcute de-a lungul timpului în cetatea mureșeană.

Directorul Muzeului, Soos Zoltan, afirmă că datorită construcției solide a cetății, toate dotările și încăperile bucătăriei s-au păstrat și ele foarte bine, în ciuda trecerii timpului. ”Deținem documente scrise în secolul al XVII-lea care fac referire la diverse acte politice sau administrative, care se terminau cu o sărbătoare. În acele momente, localnicii găteau și consumau mult vin. În temniţe am identificat foarte multe materiale din echipamentul bucătăriei de secol XVII, lucru unic în țara noastră. Dealtfel, șansele unei descoperiri asemănătoare altundeva în România, cu atâtea elemente dintr-o bucătărie din acea perioadă, sunt minime”, declară directorul Muzeului.

Click pe poze pentru o GALERIE FOTO cu situl arheologic din Cetatea Medievală Târgu-Mureș




În urmă cu doi ani, săpăturile arheologice efectuate în situl din cetatea medievală au dus la descoperirea unei temnițe cu o adâncime de patru metri în clădirea celei dintâi Primării a oraşului Târgu-Mureş. Primăria, temniţa, sala de şedinţe şi camera strajei vor intra în circuitul turistic în luna septembrie, urmând să fie amenajate după specificul secolului XVII.

Valoarea contractului prin care va fi efectuată reabilitarea Cetății este de aproximativ 16 milioane de lei, plus TVA. Proiectul este finanțat prin fonduri europene, din care nerambursabile sunt 85% din preţul contractului, 13% finanţează bugetul de stat şi 2% finanţează bugetul local. Lucrările de reamenajare a Cetăţii Medievale vor fi încheiate peste doi ani.

Descoperire arheologică unică în țară în Cetatea Medievală
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite