Fonduri europene pentru autostrada Târgu-Mureş-Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană va acorda bani pentru autostrada Târgu-Mureş-Iaşi foto arhivă
Uniunea Europeană va acorda bani pentru autostrada Târgu-Mureş-Iaşi foto arhivă

Autostrada Târgu-Mureş-Iaşi se va putea construi cu bani europeni, după ce a fost inclusă de Comisia Europeană în Reţeaua de Transport Transeuropeană(TEN-T).


Potrivit money.ro, autorităţile române vor primi din anul 2014 fonduri nerambursabile pentru a construi cei 300 de km de autostradă între Târgu-Mureş şi Iaşi. Potrivit unui document elaborat de Comisia Europeană, contribuţia UE la construcţia unei autostrăzi incluse în TEN-T este de 20%, bani care nu trebuie returnaţi de autorităţile române.Restul fondurilor ar urma să provină de la bugetul de stat ori investitori privaţi.

Autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni este un proiect al Companiei Naţionale de Autostrăzi aflat, în prezent, în faza studiului de prefezabilitate.

Potrivit datelor CNADNR autostrada va avea o lungime de 310 km şi va costa 6,14 miliarde de euro dintre care se pot accesa 1,2 miliarde din banii europeni care nu trebuiesc returnaţi. Joncţiunea cu autostrada Transilvania s-ar face în punctul Târgu Mureş.

 La începutul acestui an oficiali din Ministerul Transportului au spus că Târgu Mureş – Iaşi se va face în parteneriat public – privat. Autostrada va pleca din oraşul ieşean Ungheni, va străbate judeţul până la intrarea în judeţul vecin Neamţ (prin Târgu Neamţ) apoi va trece munţii prin coada lacului Bicaz şi prin pasul Borsec, spre Ditrău, în judeţul Harghita, apoi va merge pe lângă Sovata spre Târgu-Mureş. Proiectul de autostradă încă aşteaptă avizele de mediu. În momentul de faţă, legătura dintre Moldova şi Transilvania se face pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite