Târgu-Mureş:Portret/Szekely Elisabeta: Floricultorul adevărat trebuie să fie un artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş:Portret/Szekely Elisabeta: Floricultorul adevărat trebuie să fie un artist
Târgu-Mureş:Portret/Szekely Elisabeta: Floricultorul adevărat trebuie să fie un artist

Mirată că e luată în seamă Szekely Elisabeta e „un om iubitor de oameni”, iar una din manifestările acesteia sunt florile. Acceptă să fie fotografiată doar cu flori în braţe.

Vânzătoare la unul din magazinele Serelor de flori din Târgu Mureş, Szekely Elisabeta lucrează la acest serviciu de peste 30 de ani, şi e unui dintre norocoşii care şi-a transformat pasiunea din copilărie în meserie. „De când îmi amintesc, mereu mi-au plăcut florile, îi spuneam mamei că eu voi aranja grădina. Nici nu puteam ţine grebla în mână şi împreună cu bunicul o aranjam şi o curăţam, care mereu vroiam să fie mai frumoasă, mergând pe la vecini şi cerând flori de care noi nu aveam”, îşi aminteşte Szekely Elisabeta, care nu are o floare preferată, dar dintre toate le preţuieşte trandafirii, crinii, orhideele şi garoafele. Ea afirmă că trandafirul este un „aristocrat”, dar garoafa este tipul rezistent, dar demn, ambele au personalităţi puternice şi nu se simt bine dacă sunt puse în aceeaşi vază.

Simte oamenii după atracţia lor faţă de flori
Szekely Elisabeta vede cine nu iubeşte florile, aceştia când intră în magazin cer orice, nu îi interesează cum arată, de parcă ar cumpăra un obiect oarecare, ca pe o obligaţie. „Au ajuns clienţii, la magazin, să se certe pentru o floare, şi în timp ce ambalez buchetul, mă rog ca ele să le mai potolească sufletul”, spune femeia. Ea, când intră omul în magazin, simte cu cine are de-a face, şi ce floare doreşte să ia cu el. De aceea, i s-a întâmplat să primească ea însăşi flori cadou – omul scoate un fir din vază, i-l întinde şi îl plăteşte. „Mare lucru dacă un sfert dintre oameni sunt cu bun simţ, cu iubire şi cu sinceritate, şi unii doar o afirmă, fără să fie aşa cum o spun. Mulţi sunt oameni de treabă, dar agitaţia şi stresul de fiecare zi ne înrăiesc”, este convinsă femeia.

Târgu Mureşul, oraşul trandafirilor
Din anii 60 Târgu Mureşul era supranumit „oraşul trandafirilor”, dovadă că însăşi piaţa sa centrală poartă oficial chiar acest nume. „De pe atunci oraşul era foarte frumos, cu multe ronduri de flori, şi arta florarilor era pusă în valoare. Şi iată, la peste trei decenii de atunci, oraşul arată la fel de frumos”, spune, mândră, Szekely Elisabeta, explicând că renumele său s-a constituit cu circa 40 de ani în urmă, de când a apărut celebrul Ceas cu flori, simbol al oraşului. „Atâta de drag îmi era oraşul, încât preferam să nu merg cu autobuzul ci să merg pe jos. Iar în ultimii ani a redevenit la fel de cochet - mulţi vizitatori, români şi străini observă asta. Noi cei de la sere ori de câte ori le plantăm, o facem cu drag. Floricultorul adevărat trebuie să fie un artist, altfel nu se poate”, conchide Szekely Elisabeta.


Întrebări şi răspunsuri

Sunteţi un om credincios?
Dacă nu îl iubeam pe Domnul, nu puteam iubi cu adevărat şi florile. Simt că, după ce voi muri, o să mă aflu pe un câmp plin de flori şi o să întâmpin sufletele celor care vor veni după mine, dăruindu-le o floare; acolo ele sunt mai frumoase decât cele de aici, mai mici, de diverse culori, potrivite sufletului fiecăruia.  

Staţi de vorbă cu florile?
Pot fi oricât de supărată sau tristă, dacă mă apropiu de flori mă liniştesc, ele îmi dau o energie specială. Stau mereu de vorbă cu florile, când intru în magazin le salută: „Eu înţeleg că mă iubeşti, dar ai fost adusă aici să fii vândută, înţelege-mă”

Ce îi place
Chiar dacă pare un clişeu, este un om iubitor de oameni. În primul rând curăţenia şi nu s-a dat niciodată în lături de la muncă, oricât de dificilă ar fi fost, de la cele gospodăreşti la orice altceva a fost solicitată. Desigur, adoră natura.

Ce nu îi place
E deranjată de prea multa minciună ce există în jurul nostru, de bârfa şi agitaţia exagerată pe care le trăim. Apoi, faptul că ne-au intrat prea mult banii în vieţile noastre, cu avariţia şi egoismul pe care prezenţa lor o presupun. Oamenii nu mai comunică, şi nici măcar fraţii între ei.

Născută în 1957, în comuna mureşeană Fânaţe

Studii şcoală primară, calificare în Floricultură

Căsătorită, trei copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite