Filmele premiate „îşi dau întâlnire” în Cetatea Sighişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sighişoara Film Festival este cel mai important eveniment cineatic organizat anual în judeţul Mureş. Astăzi, mureşenii vor putea urmări filmele „Ţării invitate”, Ungaria, plus premiera naţională a filmului „În căutarea copilului ales”, în regia lui Nati Baratz.

Ieri a debutat cea de-a doua ediţie a Sighişoara Film Festival, cel mai important eveniment cineatic anual organizat în judeţul nostru. Spre deosebire de anul trecut, SFF 2010 va extinde conceptul de „gală” a celor mai bune filme de peste an, devenind astfel o sărbătoare a lor. Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori şi Municipiul Sighişoara pregătesc terenul pentru a oferi publicului larg, până în 26 iunie, o experienţă artistică inedită. Aseară, filmul românesc „Concertul”, în regia lui Radu Mihăileanu şi concertul formaţiei Sensor, au deschis Festivalul în faţa unui public numeros. „Au fost în jur de o mie de persoane care au urmărit filmele şi au asistat la concert, fapt îmbucurător pentru noi, ca şi co-organizatori. Aducem în Cetate cele mai importante filme de peste an, iar publicul demonstrează că ştie să aprecieze calitatea”, ne-a declarat Anca Raţiu, de la Primăria Sighişoara.

Ce facem azi la SFF

După ce toată ziua a fost dedicată scurt-metrajelor ungureşti, Ungaria fiind protagonista secţiunii „Ţară invitată la SFF 2010”, de la ora 16.00 va fi proiectat multi-premiatul film „A nyomozo” (Anchetatorul n.r.), în regia lui Gigor Attila. Filmul prezintă povestea unui bărbat de 37 de ani, Tibor Malkav, care e pus în situaţia de a înfăptui o crimă pentru a obţine bani pentru tratamentul mamei sale. Începând cu ora 18.00, mureşenii pasionaţi de film vor putea admira opera regizorului israelian Nati Baratz, unul dintre cei mai apreciaţi oameni de film ai generaţiei sale. Filmul „În căutarea copilului ales” (Unmistaken child n.r.) îi va transpune pe spectatori în mistica lume a Nepalului, unde un preot tibetan se află în căutarea reîncarnării mentorului său. Ca în fiecare zi a SFF, filmele vor putea fi urmărite gratuit în Club Aristocrat din centrul Sighişoarei, în limita spaţiului disponibil.

Muzică şi filme în aer liber

Distracţia se va muta apoi în aer liber, în Piaţa Cetăţii, unde la ora 19.30 va concerta formaţia mureşeană Groovy Base Band. Pauza muzicală îi va pregăti pe spectatori de filmele-vedetă, care vor încheia ziua a doua la SFF 2010. De la ora 21.00 este programat filmul „Another Planet” (Altă planetă n.r.), regizat de Ferenc Moldovanyi, un documentar filmat în patru continente în care este prezentată criza morală cu care se confruntă omenirea. Seara se va încheia cu filmul „Trefa” (Gluma n.r.), de la ora 23.00. Filmul lui Gardos Peter, în premieră la un festival de film românesc, îmbină comedia cu drama, fiind considerat o capodoperă cinematografică europeană. „În cazul în care vremea nu ne va permite, filmele şi concertul vor fi mutate în Sala Mihai Eminescu, unde sunt 500 de locuri pe fotolii. Sperăm să nu fie cazul, însă, deoarece este mult mai frumos un film urmărit în aer liber”, a completat Anca Raţiu.



Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite