Târgu Mureş: Festivalul naţional al fanfarelor şcolare, ediţia a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraş fără fanfară, Târgu Mureşul organizează singura manifestare de gen din ţară, adunând într-un concurs fanfarele palatelor copiilor care au mai rămas în activitate

În acest sfârşit de săptămână, la Târgu Mureş are loc ediţia a treia a Festivalul naţional al fanfarelor şcolare, singura manifestare de gen din România. Organizatorul şi iniţiatorul manifestării , inspectorul şcolar Felicia Ionescu a precizat că deplasarea, cazarea şi premierea participanţilor se datorează câştigării, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, a unui proiect finanţat de Ministerul Educaţei.

“La ora aceasta mai există 10 fanfare în ţară, ce activează la cluburile copiilor, şi care nu trebuie confundate cu cele profesioniste sau ale liceelor de artă”, ne-a declarat Felicia Ionescu. Aa arătat că au răspuns invitaţiei circa 200 de elevi, reprezentând două fanfare ale Palatelor Copiilor din Târnăveni, din Satu Mare, Râmnicu Vâlcea şi din Târgu Secuiesc.

Concerte în parcuri

Fanfarele au concertat, sâmbătă, în două parcuri din centru - Piaţa Trandafirilor şi Parcul Bălcescu - în parcul “Diamant” din cartierul Tudor, pe Bulevardul Cetăţii şi în Piaţa Victoriei. După parada fanfarelor din centrul oraşului, a avut concursul propriu-zis, pe scena Teatrului de Vară.

”Fiecare fanfară în interval de 20 de minute, interpretează cinci piese, jurizate de specialişti de la Garnizoana Mureş, profesori de muzică de la liceele de artă din Târgu Mureş şi Reghin şi elevi. Festivitatea de premiere încheie, seara, programul zilei de sâmbătă”, a arătat Felicia Ionescu.

În urma deliberărilor, juriul a decis ca podiumul să fie ocupat, în ordine, de fanfara din Târgu Secuiesc, urmată de cea din Satu Mare şi de „Armonia” din Târnăveni. Premiul special al juriului l-a obiţnut fanfara din Râmnicu Vâlcea iar cel de popularitate a fost acordat fanfarei „Armonia-junior” din Târnăveni. S-au mai acordat doupă premii individuale, pentru toboşarul Gabriel Rizea din Râmnicu Vâlcea şi pentru Bernhardt Bekes din Satu Mare, la trombon.
 

Promovare inexistentă

Fără un afiş, fără promovare, festivalul era, chiar aflat la a trei a ediţie, complet necunoscut târgumureşenilor. Doar vremea frumoasă a făcut ca să fie lume destul de multă, oameni care, aflaţi în trecere, se opreau şi ascultau acordurile acestei muzici de promenadă. Olimpiu Nuţiu, directorul Palatului Copiilor din Târgu Mureş, a recunoscut că Târgu Mureşul nu a avut o prea mare tradiţie în muzica de fanfară, dovadă că din judeţ doar Târnăveniul este reprezentat.

“În principiu, în Transilvania, fanfarele s-au dezvoltat preponderent în zonele germanice, şi ne bucurăm că în alte zone ale ţării continuă să se perpetueze acest gen de muzică”, a spus Olimpiu Nuţiu. Duminică fanfarele dau un concert de divertisment în parcuri, după care copiii vizitează Platorul Corneşti şi Grădina Zoologică.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite