Târgu-Mureş: Farmaciile mureşene în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prelungirea termenului de plată pentru reţele gratuite şi compensate îi duce la disperare pe farmacişti. Farmaciile se confruntă cu lipsa fondurilor pentru reţetele compensate şi gratuite dar şi cu termene de plată prelungite pentru acestea.

Farmaciştii mureşeni au purtat astăzi şi ieri banderole negre în semn de protest faţă de Hotărârea de Guvern 1.088, ce prevede prelungirea termenelor de plată pentru reţetele gratuite şi compensate de la 90 de zile la 180 de zile şi de la 60 la 90 de zile pentru produsele din programele naţionale.

La această perioadă se mai adaugă termenul de 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de către farmacie la Casa de Asigurări de Sănătate şi până la validarea ei în scopul efectuării plăţilor. Astfel, farmaciştii vor aştepta aproximativ 7 luni până să-şi încaseze banii, fapt ce îi va aduce în pragul falimentului.

Farmacişti „îndoliaţi”

Supărarea farmaciştilor e mare, mai ales că unii furnizori de medicamente le cer plata la zi pentru produsele livrate. Rodica Burcă lucrează de zeci de ani la farmacia Elit dar încă nu s-a mai confruntat cu o situaţie similară. „În 2005 ni s-au făcut plăţile după un an, dar atunci nici furnizorii nu ne-au cerut banii pe loc, aşa cum fac acum. Sunt medicamente pe care le achiziţionăm cu plata la livrare, ori dacă nu ne ne intră banii decât după şapte luni cum să-i plătim? Plus că e vorba şi de salariile noastre şi de plata utilităţilor în farmacie”, a spus farmacista.

În semn de protest faţă de hotărârea de Guvern, toţi farmaciştii mureşeni au intrat în grevă japoneză. „E un semnal de alarmă pe care vrem să-l dăm prin acest protest. Nu am închis farmaciile pentru că legea nu ne permite acest lucru, dar dacă se menţin aceste termene de plată vor exista farmacii care vor da faliment”, a spus Iustina Vas, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Târgu-Mureş. Reprezentanţii CJAS cunosc situaţia, dar fiind o hotărâre de Guvern intrată în vigoare nu pot decât să aplice legea.

Fără reţete compensate şi gratuite

Farmaciile mureşene nu mai pot onora nici reţetele compensate şi gratuite de la începutul acestei săptămâni. „Suntem în situaţia în care nu eliberăm reţete compensate şi gratuite, deşi marfă avem. Bolnavii vin cu reţetele, văd că nu le putem da, se supără şi pleacă, sau cumpără medicamentele  pe bani dacă au posibilitatea”, a spus o angajată a farmaciei Atlas.

Fonduri insuficiente

În judeţ sunt 198 de farmacii în contract cu CJAS, din care în mediul urban sunt 54 ier 144 sunt în mediul rural. Pentru acoperirea costului medicamentelor şi materialelor necesare până la finele acestui an ar mai fi nevoie, potrivt CJAS de 12,7 milioane de lei.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite