Târgu-Mureş: Farmaciile mureşene au rămas din nou fără fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mureşenii merg deageaba la farmaciile mici cu reţete compensate şi gratuite
Mureşenii merg deageaba la farmaciile mici cu reţete compensate şi gratuite

Farmaciştii aşteaptă o suplimentare a bugetului pentru a putea elibera medicamente gratuite şi comepnsate. Farmaciile mici nu eliberează medicamente gratuite şi compensate de teama că vor intra în incapacitate de plată a furnizorilor.

Mureşenii care vor să-şi primească medicamentele gratuie şi compensate mai au de aşteptat pentru că farmaciile mureşene nu au primit încă banii necesari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş. Dacă boala le permite pacienţii pot încerca la marile lanţuri de farmacii, care eliberează reţetele pe propriul risc.

Fonduri epuizate

 Săptămâna trecută s-au epuizat din nou fondurile pentru reţetele cu şi fără contribuţie personală, iar portrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş, se aşteaptă o suplimentare bugetară. „Fondul suplimentar accordat în luna noiembrie de către Executiv pentru medicamentele gratuie şi compensate s-a epuizat, iar până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 4.000.000 lei”, a spus Iustina Vas, preşedintele Colegiului Farmaciştilor şi Mureş. CJAS a făcut demersuri pentru suplimentarea bugetului.

Am trimis numeroase adrese la Bucureşti prin care am prezentat situaţia din judeţ şi am cerut o suplimentare a bugetului alocat pentru aceste reţete. Suntem optimişti şi sperăm să primim banii în cel mai scurt timp posibil”, a spus Alina Aldrea, purtător de cuvânt al CJAS Mureş.

Farmacii în pierdere

Cu toate că nu mai au fonduri pentru reţetele compensate şi gratuite, marile lanţuri de farmacii continuă să elibereze astfel de medicamente, asumându-şi riscul de a intra în incapacitate de plată a furnizorilor de medicamente. „Lanţurile de farmacii care sunt  la nivel naţional continuă să elibereze reţete compensate şi gratuite pe propria răspundere. Probabil au mai multe informaţii din piaţă decât celelalte farmacii din oraş”, a spus Valeria Antonie, preşedintele Patronatului Farmaciştilor Mureş.

Farmaciile mici nu au curaj să elibereze aceste reţete. „De luni nu mai eliberăm astfel de reţete pentru că de la CJAS ni s-a spus că prescripţiile peste valoarea contractului nu ne vor fi preluate. Nu putem risca să lucăm pe pierdere. Dacă ne vin pacienţii cu astfel de reţete, îi îndrumăm spre alte farmacii”, a spus Rodica Bucră, farmacis la Farmacia Elit.

În judeţul Mureş sunt 198 de farmacii în contract cu CJAS, din care în mediul urban sunt 54 şi 144 în mediul rural.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite