Târgu-Mureş: Fără toalete pe 38 de străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Fără toalete pe 38 de străzi
Târgu-Mureş: Fără toalete pe 38 de străzi

Locuitorii a 38 de străzi din oraş nu cunosc beneficiile unei toalete sau a unei băi în propria casă. Compania AQUASERV speră să obţină finanţare pentru efectuarea lucrărilor de canalizare la străzile rămase în afara reţelei.

În secolul XXI mureşenii de pe 38 de străzi din oraş nu s-au putut bucura niciodată de confortul unei băi calde într-o cadă sau de o toaletă modernă, deoarece locuinţele lor nu sunt racordate la reţeaua de canalizare a oraşului. Dintre aceste 38 de străzi, 16 nu au deloc canalizare, iar restul de 28 sunt racordate parţial la sistem.

Lipsa banilor, marea problemă


Motivaţia companieie AQUASERV pentru situaţia existentă pe cele 38 de străzi din municipiu este lipsa fondurilor pentru exacutarea lucrărilor, dar şi faptul că străzile sunt relativ noi. „În decursul acestui an s-au creat străzi noi, sau au fost străzi care n-au putut fi cuprinse în bugetul programului ISPA (n.r. Reabilitarea alimentării cu apă)”, a spus Sandor Torzsok, şeful unităţii de implementare a programului ISPA.

Locuitorii străzilor în cauză nici nu mai ştiu de câţi ani cer autorităţilor ajutor. „Am depus cererea cred că de patru ani, iar acum două luni s-a aprobat în Consiliul Local finanţarea pentru introducerea apei potabile, dar de canalizare pe stradă nici nu poate fi vorba. Eu n-am făcut niciodată baie în cadă, fac doar duş şi acela rapid, de frică să nu rămân fără apă. Bine că plătim impozite ca şi cum am fi într-o zonă centrală şi noi nu avem nici apă potabilă şi nici canalizare”, a spus Szuker Erwin, locuintor al străzii Sfântul Ştefan.

Soluţia Aquaserv

Reprezentanţii AQUASERV au precizat că o soluţie pentru cele 38 de străzi ar fi o finanţare de la Uniunea Europeană, prin fonduri de coeziune. „Această investiţie (n.r. cele 38 de străzi) este cuprinsă în aplicaţia pentru fondurile de coeziune ajunsă în ultima fază de a fi promovată către Bruxelles şi vor fi realizate aceste extinderi în anii următori. Suma totală a aplicaţiei este în jur de 95 de milioane de euro, la care se adaugă consultanţă, alte costuri care bat în total la 110 milioane de euro", a declarat Torzsok.

Obţinerea finanţării pentru acest proiect depinde însă de rapiditatea cu care acesta este depus. Birocraţia pare însă să încurce planurile companieie AQUASERV, pentru că proiectul depinde de consultantul angajat de Ministerul Mediului. „În România vor intra fonduri de coeziune cu un miliard de euro mai puţin, asta înseamnă că pe zonă, zece proiecte vor rămâne fără finanţare. Deci, din acest motiv, trebuie să ne grăbim, pentru că există riscul să ieşim din calcul", a conchis Torzsok. Prin programul ISPA, Uniunea Europeană a asigurat 5,3 milioane de euro pentru reabilitarea canalizării la peste 50 de străzi din oraş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite