Târgu-Mureş: Facturi de 1.500 de lei la întreţinere pentru zeci de familii mureşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Facturi de 1.500 de lei la întreţinere pentru zeci de familii mureşene
Târgu-Mureş: Facturi de 1.500 de lei la întreţinere pentru zeci de familii mureşene

76 de apartamente rămase în sistemul centralizat al energiei termice vor avea la iarnă facturi uriaşe. Facturile la energie termică ale apartamentelor a zeci de familii includ toate pierderile de pe reţea.

Societatea Energomur a început săptămâna trecută furnizarea energiei termice în oraş. Dacă pentru majoritatea mureşenilor, care nu mai suportau temperaturile scăzute din ultima vreme, iniţiativa aduce o bucurie, pentru 76 de familii din oraş vestea nu e prea îmbucurătoare. Aceste familii locuiesc în 30 de blocuri în care toţi ceilalţi locatari s-au debranşat de la sistemul centralizat de energie termică.

Facturi astronomice

Aceste apartamente rămase „orfane” în sistemul centralizat sunt locuite în general de persoane vârstnice, sau sunt închiriate, iar proprietarii nu sunt în ţară, de aceea au neglijat aspectul montării unei centrale de apartament. Aceste apartamente vor primi însă în continuare căldură. ”Noi nu am refuzat şi nu refuzăm să alimentăm în continuare acele apartamente, dare le-am atras atenţia de costurile deosebite pe care nu le vor putea suporta şi care se ridică la 1.000-1.500 de lei pe lună”, a mai spus Tiberiu Pop, director comercial al Energomur.

Pierderile de pe reţea, incluse în factură

Cele 76 de familii ar putea plăti la iarnă facturi uriaşe la întreţinere, deoarece vor suporta toate pierderile de pe reţea. „Asociaţiile de proprietari repartizează unilateral doar celui rămas în sistem toate cheltuielile înregistrate de contorul de la intrare (n.r. în bloc), iar costurile sunt deosebite. Atât tehnic cât şi economic nu are rost să ne chinuim nici noi cu acel bloc”, a  mai spus Tiberiu Pop.

Aceste familii pot opta pentru debranşarea de la sistem, societatea Energomur permiţându-le acest lucru, pentru că asigurarea agentului termic în aceste apartamente reprezintă o cheltuială în plus pentru societate. „Din punct de vedere economic este foarte greu să realizăm termoficarea la standarde corespunzătoare pentru că agentul termic mai mult se risipeşte până ajunge la acel  singur locatar de pe scară”, a mai precizat directorul.

Apartamente racordate la sistemul centralizat

Mureşenii plătesc pentru energia termică 193 de lei/Gcal. În momentul de faţă societatea Energomur, furnizorul de apă caldă şi încălzire, asigură aceste servicii pentru circa 26.000 de apartamente din Târgu-Mureş. Conform datelor Energomur, sunt şi mureşeni care s-au branşat din nou la sistemul centralizat, renunţând la centrala de apartament.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite