Târgu-Mureş: Facturi prea mari în şcoli, ordin: economie din noul an!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Facturi prea mari în şcoli, ordin: economie din noul an!
Târgu-Mureş: Facturi prea mari în şcoli, ordin: economie din noul an!

Cele 68 de unităţi de învăţământ preuniversitar din oraş trebuie să reducă consumul de apă şi gaz. Facturile pe şase luni vor fi inventariate, iar administratorii subordonaţi Primăriei.

Directorii unităţilor de învăţământ din oraş au fost avertizaţi ieri într-o şedinţă specială cu reprezentanţii Primăriei că în şcoli se face risipă la apă şi gaz. Primăria va analiza facturile din ultimele şase luni, iar administratorii din şcoli vor ajunge în subordinea autorităţii locale. 

“Vorbim despre partea de consumuri, sunt uriaşe şi nimeni nu are dorinţa să le urmărească. Vrem să vedem care e modalitatea de a colabora cu directorii, şi care e rolul administratorilor. Înţeleg că unde avem şi internate consumul e şi mai mare, dar sunt şi chefuri, nunţi, costurile şi pentru aceastea ar trebui suportate din venituri proprii nu de Primărie”, a atras atenţia Lucian Racz, director executiv al Primăriei. El a exemplificat situaţii cu grădiniţe care au avut 54 mc gaz consum pe lună, sau şcoli cu 25.000 Kw consum lunar, pe timp de vară.

“Să vedem cum putem aborda problema ca aceste consumuri să fie raţionale, altfel nu vom mai accepta plata acestor facturi fară note de fundamentare. Să facem fişa postului pentru fiecare administrator, vrem să facem o analiză pe ultimele 6 luni şi pe urmă vom decide, fiecare director să propună o soluţie”, a mai cerut Lucian Racz. Până în 20 august administraţia locală şi ISJ vor întocmi şi raportul către Prefectură cu privire la pregătirea noului an şcolar.

Primarul vrea control total

Deşi nu e pe placul directorilor, varianta finală va fi trecerea administratorilor în subordinea Primăriei, după cum a decretat primarul Dorin Florea. “În ce priveşte facturile este strigător la cer să pun centrală la o şcolă şi am cheltuieli mai mari decât înainte, cu asta am spus tot. Vreau aceşti administratori, voi face un protocol privind preluarea lor, le respect toate drepturile pe care le au la ora actuală, vor răspunde la o comandă. Voi asigura o soluţie monitorizare prin dispecereat, 24 de ore, să nu aveţi ce mai mică grijă în administrarea şcolilor. Mai slabi inspectori decât aţi avut în inspectorat nu o să aveţi în Primărie, să dea dispoziţii în şcoli”, a anunţat Florea.

Ce spun directorii

Directorii unităţilor de învăţământ au atras atenţia că mai sunt necesare investiţii pentru reparaţii sau modernizări, gen schimbat tâmplăria geamurilor, uşi etc, pentru eficientizarea termică a clădirilor. “Cred că această problemă trebuie rezolvată eşalonat. Trebuie o evaluare la fiecare unitate, sunt situaţii foarte diferite, se poate face o evaluare şi a reparaţiior care sunt de urgenţă, şi în perspectivă să se fixeze limite de consum pentru fiecare unitate, în funcţie de durata progaramului, număr de elevi, etc. Într-o săptămână cred că fiecare unitate poate fi evaluată”, a declarat directorul Liceului Teoretic Bolyai Farkas, Balint Istvan.


Internatele monitorizate video

“O să rezolv eu şi problema fetiţelor cu unghiile făcute în clasa IV şi a băieţilor cu piercing, nu au decât să se ducă din Târgu Mureş, la alte licee de prostituţie”, a mai tunat primarul, declarând că ştie situaţii în care directoarele se confesează cu mamele despre probleme sexuale ale elevelor în clasele IX-X. El a anunţat că internatele sunt incluse în programul pentru energii alternative, şi că ar putea fi monitorizate video.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite