Târgu-Mureş: Profi / Lokodi Csaba Zsolt: “Expoziţia canină de la Târgu Mureş are renume mondial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Profi /  Lokodi Csaba Zsolt: “Expoziţia canină de la Târgu Mureş are renume mondial”
Târgu-Mureş: Profi / Lokodi Csaba Zsolt: “Expoziţia canină de la Târgu Mureş are renume mondial”

Este inginer şi iubeşte câinii. Conduce asociaţia chinologică ce va prezenta mâine şi duminică 2.300 de câini din 200 de rase.

A fost de mic înconjurat de patrupede căci părinţii săi au avut câini de rasa Puli încă din 1973. Însă, n-a păstrat tradiţia familiei şi şi-a cumpărat primul Airdale Terrier la mijlocul anilor ’80, o rasă pe care o admira de câte ori vedea exemplare la evenimentele chinologice din acea perioadă.

Mai mult, în 1988 şi-a fondat prima canisă (crescătorie de câini, n.r.), iar odată cu trecerea anilor a mai crescut şi alte rase, iar în 1990 a adus în România primul welsh terrier botezat Villamgyors Bella. S-a ocupat apoi de îmbunătăţirea raselor, iar din 2000 şi-a unit forţele cu canisa Happytails şi din cooperarea care a durat până anul trecut au obţinut câini de renume mondial cu rezultate şi ecouri pozitive la evenimente chinologice în SUA, Australia, Rusia sau Europa. Astfel, Zsolt Lokodi a participat la expoziţii şi s-a ocupat de rasele Airdale şi Welsh Terriers de peste douăzeci de ani. Câinii săi au avut succes constant la competiţiile de profil şi deţine mai multe titluri de campion mondial şi european.

Acum este şi arbitru internaţional pentru toate rasele, membru fondator al clubului naţional ce promovează rasele terrier şi dachshund în România şi unul din organizatorii showului canin care se desfăşoară anual în Cetatea Medievală a Târgu Mureşului.

Invitaţi de pe tot globul

Pentru evenimentul de la Târgu Mureş muncesc cam 120 de oameni. “E un eveniment mare, cel mai mare eveniment chinologic organizat în România, sunt foarte multe rase prezente din 27 de ţări, cu arbitri din străinătate, nume faimoase din Europa. Are un ecou foarte mare pe plan internaţional. Dacă anul trecut am avut înscrieri din  Novosobirsk care e la 7.000 de km distanţă, iar anul acesta avem înscrieri din Tailanda, eu zic că toată lumea a auzit de expoziţia din Cetate”, a mai spus Zsolt Lokodi, care este şi responsabilul tehnci al Asociaţiei Chinologice Române şi preşedinte al asociaţiei mureşene de profil.

“Asociaţia Chinologică a judeţului Mureş a fost înfiinţată în 1979. Până în prezent anual au fost organizate expoziţii chinologice, de obicei în primul weekend din septembrie, este o tradiţie să vii să vezi la sfârşitul concediilor, înainte de începerea şcolii, expoziţia canină. În timpul regimului comunist era făcută benevol de elevi şi studenţi, acum anvergura este alta. Avem canise cu rezultate foarte bune, cu multipli campioni naţionali, dar şi titluri la nivel european şi mondial. Asociaţia are acum 150 de membri”, a încheiat Zsolt Lokodi.

Intrebari si raspunsuri

Ce înseamnă arbitru internaţional?

Este o persoană cu o largă experienţă chinologică, atât pe plan organizatoric dar şi crescător cu experienţă, de douăzeci, treizeci de ani, cu multiple examene promovate, sunt examene foarte stricte şi severe.

De ce sprijin mai are nevoie asociaţia?
Orice asociaţie are nevoie de sprijin, mai ales în perioada aceasta de criză economică, normal că fiind non profit trăim din ce producem, nu facem comerţ. Nu e uşor ca din cotizaţii, bilete,  să susţii evenimente de la o ediţie la alta. Foarte mulţi bani trebuie pentru promovare, fără promovare corespunzătoare impactul nu e pe măsură.

Ce-i place
„Îmi plac câinii şi femeile. Glumesc. Îmi plac şi arta, teatrul, îmi place grafica modernă, dar şi alte  animale”. Îi place Cetatea Medievală care a devenit locul tradiţional de desfăşurare a expoziţiilor de la Târgu Mureş şi că expoziţia are ecou în toată lumea.

Ce nu-i place

“Nu-mi place nuanţa neagă, nu-mi place întunericul, nu mi plac oamenii încruntaţi, care nu îşi conştientizează limitele sau care nu sunt preocupaţi de dezvoltare personală”


Profil

Nume şi prenume
Lokodi Csaba Zsolt

Data şi locul naşterii
17 martie 1967, Sovata

Educaţie
Universitatea Tehnică Cluj Napoca

Activitate
Inginer
Arbitru internaţional
Responsabil partea tehnică Asociaţia Chinologică Română
Preşedinte Asociaţia Chinologică a judeţului Mureş

Stare civiliă
Divorţat, 2 copii

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite