Târgu-Mureş: Portret/ Eunice Tinca ajută de 11 ani copiii defavorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Portret/ Eunice Tinca ajută de 11 ani copiii defavorizaţi
Târgu-Mureş: Portret/ Eunice Tinca ajută de 11 ani copiii defavorizaţi

Eunice s-a implicat în acţiuni de voluntariat de la 15 ani, ajungând în prezent coordonator de programe pentru persoanele defavorizate.

Eunice Tinca se declară mulţumită atunci când poate face pe cineva fericit. De aceea de la vârsta de 15 ani a încercat să readucă zâmbetul pe buze copiilor orfani. „Eram în clasa a IX-a când cineva mi-a propus să vin ca voluntar într-o tabără la Lăpuşna cu nişte copii orfani de care se ocupa Fundaţia Buckner. Am acceptat şi am stat o vară întreagă acolo. Aveam tot felul de activităţi cu copiii, de la jocuri cu cei mici la discuţii cu cei aflaţi la vârsta adolescenţei”, povesteşte Eunice.

Voluntar din clasa a IX-a

După ce s-a încheiat tabăra respectivă Eunice a decis să continue munca de voluntariat, mergând în fiecare sâmbătă la un centru de plasament din judeţ. „După un an de voluntariat am trecut la Fundaţia Loc şi am devenit coordonator de programe educaţionale, fiind angajată cu jumătate de normă”, spune Eunice. Tânăra a continuat să muncească pe parcursul liceului, iar în clasa a XII-a a fost angajată cu normă întreagă la fundaţia respectivă. „ Îmi amintesc că aveam de dat Examenul de Bacalaureat şi eu trebuia să merg la şcoală şi de la scoala la serviciu, unde lucram până la opt seara. Ajungeam acasa şi învăţam cât puteam, dar am luat examenul şi am urmat mai departe Facultatea de Prihologie”, mărturiseşte Eunice.

Contactul cu voluntarii străini

Din al doilea an de facultate, tânăra şi-a schimbat din nou locul de muncă, ajungând la Fundaţia ATP, care are în cadrul ei şi o şcoală de limba engleză dar şi o fundaţie umanitară. „Aici sunt office manager şi coordonator de echipe, deci primesc echipe de voluntari străini care vin şi ajută persoane defavorizate din judeţul Mureş. Cel mai recent grup de voluntari care ne-a vizitat a fost din Seattle, SUA, iar cei 17 americani au venit să construiască un părculeţ de joacă pentru o casă de tip familial din Târgu-Mureş”, spune tânăra.

Profesoară de engleză

Eunice nu se limitează însă doar la munca de birou. „Predau engleză la patru grupe de copii cu vârste între 3 şi 6 ani, care sunt adorabili. Am început să predau acum doi ani la o grupă de cinci copii, iar acum am ajuns la 18, cărora le predau  engleza folosind cântecele sau poezii. Tot ca volunat mai merg şi la Spitalul de Pediatrie din Luduş, unde sunt internaţi copii din medii defavorizate. Acolo le dau mâncare celor mici, îi mai învăţ să umble, ne jucăm, vorbesc cu ei”, mărturiseşte Eunice. Pe viitor tânăra nu şi-ar schimba pentru nimic meseria, deoarece iubeşte mult ceea ce face şi îşi doreşte să continue să-i ajute pe cei din jur.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum văd voluntarii străini România?

Majoritatea se îndrăgostesc de ţara noastră şi de oamenii de aici şi vor să revină. Mulţi vor să cunoască tradiţiile şi obiceiurile noastre, de aceea uneori îi cazez şi la mine acasă şi le gătesc eu sau mama. Sunt impresionaţi de ceea ce văd la noi în ţară.

Din ce ţări aţi avut voluntari şi cum ajung ei aici?

Ne găsesc pe internet şi stabilim o legătură. Am avut voluntari din Australia, Canada, Irlanda, SUA, Anglia, Scoţia. Mi-am făcut prieteni peste tot  în lume şi încă păstrăm legătura. Am învăţat multe din experienţa lor.

Ce-i place:
Îmi place să călătoresc, îmi plac drumeţiile la munte. Îmi place să joc tenis, volley, ping pong, dar şi să schiez şi să merg cu rolele. Îmi place să ies cu prietenii în oraş. Stau mult timp la discuţii cu ei şi pe internet. Îmi place să fiu optimistă. Îmi place să-mi petrec timpul cu familia.

Ce nu-i place:
Nu-mi place ipocrizia. Nu-mi place să dorm. Nu-mi place să refac lucrurile, de obicei încerc să le fac bine din prima. Nu-mi plac oamenii linguşitori şi care promit un lucru şi nu se ţin de cuvânt şi nu-mi place să mânănc ciorbe.

Profil:

Data naşterii:
2 mai 1983 la Târgu-Mureş
Studii: Universitatea Dimitrie Cantemir, Facultate de Prihologie şi Psihopedagogie specială
Profesia: Ofiice manager şi coordonator echipe la Fundaţia APT
Stare civilă: necăsătorită
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite