Elevii dintr-o clasă a LPS Mureş învaţă dârdâind de frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii stau la ore cu căciula în cap
Elevii stau la ore cu căciula în cap

Caloriferele reci şi podeaua de ciment îi întâmpină zilnic pe elevii clasei a IX-a A care studiază într-o clădire aparţinând Grupului Şcolar Constantin Brâncuşi. Atât profesorii, cît şi elevii, se plâng de condiţiile improprii în care studiază şi aşteaptă cu groază gerul iernii, care va pune stăpânire pe clasă.

Sala de curs în care studiază elevii clasei a IX-a A a Liceului cu Program Sportiv Szasz Adalbert din Târgu-Mureş seamănă mai degrabă cu un frigider. Elevii învaţă într-o clasă aparţinând Grupului Şcolar Constantin Brâncuşi (de construcţii n.r.), afectată în trecut de o inundaţie şi reparată din fondurile proprii ale instituţiei, fonduri care nu au fost îndeajuns de mari pentru finalizarea lucrărilor.

Astfel, legătura foarte proastă dintre clasa respectivă şi centrala termică de cartier face ca agentul termic să lipsească cu desăvârşire iar caloriferele să fie reci. În plus, parchetul lipseşte cu desăvârşire de pe podea, în locul său existând ciment rece, „ca la mama acasă”. Atât profesorii, cît şi elevii, se plâng de condiţiile improprii în care studiază şi aşteaptă cu groază gerul iernii. „E foarte frig în clasă şi ne e greu să învăţăm în condiţiile astea. Mai mulţi colegi nici nu mai vin la ore, pentru că nu-i lasă părinţii în frigul ăsta”, ne-a mărturisit Oprea Adrian, elev şi totodată component al lotului naţional de baschet al României, grupa Under 16. Într-adevăr, din cei 20 de elevi înscrişi în clasa a IX-a, numai 14 au fost prezenţi azi la ore, restul fiind îndepărtaţi de frig. „Ne deranjează frigul. Stăm cu gecile pe noi în timpul orelor şi oricând putem să ne îmbolnăvim”, spune Ujfalvi Robert, junior la clubul de handbal LPS Transilvania.

Lecţii în ger

Atât profesorii, cât şi elevii, se bucură de faptul că în ultima perioadă temperaturile au fost ridicate, iar asta a făcut ca orele de curs să fie suportabile. „În urmă cu două săptămâni, când Mureşul a fost lovit de un val de frig, au fost efectiv crâncene condiţiile din clasa asta. Dar am ţinut orele în frig, n-am avut ce face. Mulţi copii s-au îmbolnăvit atunci, iar părinţii nu-i mai lasă la şcoală până nu se îmbunătăţesc condiţiile”, ne-a declarat Călin Covrig, dirigintele clasei. Nu doar acea sală de clasă este prost încălzită. Întreg corpul de clădire are de suferit din cauza legăturii ineficiente la centrala termică, astfel încât în majoritatea cazurilor, caloriferele sunt încălzite doar pe jumătate. Elevii îmbrăcaţi cu geci sau cu căciuli în cap au devenit o privelişte uzuală în clădirea de la Brâncuşi.

Nu sunt bani pentru reparaţii

Perspectivele sunt sumbre pentru elevii care îngheaţă zilnic de frig la ore. Din cauza fondurilor insuficiente, Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi nu poate finaliza lucrările de reparaţie a clasei. Reparaţiile au fost realizate din bani proveniţi din proiecte, care s-au terminat rapid, iar Primăria nu alocă bani pentru instituţiile care se autofinanţează din proiecte. „Instituţia noastră nu-şi mai permite continuarea reparaţiilor. După inundaţia de anul trecut, a fost turnat un covor de ciment în clasă, a fost singura soluţie pe care am găsit-o. În ceea ce priveşte căldura, sunt clase mai bine încălzite şi altele care suferă la acest capitol, e o problemă de circuit”, declară Szekely Ildiko, directoare adjunctă a Grupului Şcolar Constantin Brâncuşi.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: 

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite