Elevii de la Bolyai, față în față cu pușcăriașii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea a avut loc la sediul IPJ Mureș
Întâlnirea a avut loc la sediul IPJ Mureș

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Penitenciarul Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, continuă şi în acest an şcolar campania de prevenre a criminalității juvenile, intitular ”Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, ajuns la cea de-a doua ediție.

Proiectul constă în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu şi persoane tinere aflate în închisoare, având ca scop informarea elevilor asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracţional.

Cea mai recentă întâlnire de acest gen a fost organizată în urmă cu două zile, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş. Activitatea a fost coordonată de ofiţeri din cadru Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, iar la aceasta au mai participat şi reprezentanţi ai Penitenciarului Târgu Mureş, iar subiectele dezbătute au vizat aspecte legate de delincvenţa juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenţei, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracţional şi pragul delincvenţial,  situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsuri de prevenire a acestora, etc. La inedita întâlnire au participat 60 elevi ai Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureş, din clasele X-XII.

Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, luând în considerare caracteristicile vârstei - teribilism în orice domeniu şi dorinţa de a gusta noul la orice pas.


Prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile a constituit şi continuă să constituie una dintre problemele cele mai importante care se pun pe planul prevenirii criminalităţii. Conform polițiștilor mureșeni, această problematică este una actuală, caracteristică întreţinută de realitatea fenomenului infracţional în rândul tinerilor şi al adolescenţilor, iar dramatismul acestei situaţii este determinat de însăşi natura criminalităţii juvenile în care se întâlnesc, pe de o parte, lipsa capacităţii depline de înţelegere a semnificaţiei sociale a pedepselor şi în general lipsa de experienţă, care împinge adesea la fapte necugetate pe un adolescent abia ieşit din copilărie, iar pe de altă parte nocivitatea evidentă a conduitei antisociale a minorilor, gravitatea uneori sporită a faptelor săvârşite de aceştia.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite