Elevii de-a opta au început înscrierile pentru evaluarea naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii aşteaptă cu nerăbdare examenele din cadrul evaluării naţionale
Elevii aşteaptă cu nerăbdare examenele din cadrul evaluării naţionale

Elevii mureşeni care au terminat clasa a VIII-a se pregătesc să intre în examenele evaluării naţionale. Prima probă de examen, cea de limba şi literatura română, urmează să fie susţinută în data de 20 iunie.

Pentru elevii mureşeni din clasa a VIII-a azi au început emoţiile primelor examene cu adevărat importante din vieţile lor. Azi a fost prima zi a înscrierilor la examenele de evaluare naţională, înscrieri efectuare la secretariatele unităţilor de învăţamânt pe care elevii claselor a VIII-a le-au absolvit. Atât elevii şcolarizaţi în învăţământul de stat, cât si cei din învăţământul particular, au dreptul să susţină acest examen fără taxă.

Şcolile din oraş sunt pregătite pentru înscrierea în examen a propriilor elevi, urmând ca listele să fie trimise Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru arondarea ulterioară la centrele de evaluare. „Fiecare instituţie de învăţământ gimnazial organizează înscrieri la evaluarea naţională. Şcoala noastră dispune de 120 de absolvenţi de clasa a VIII-a”, ne-a declarat Angela Mare, directoarea Gimnaziului Europa, din Târgu-Mureş. Oraşul nostru numără un total de 1373 de absolvenţi de ciclu gimnazial, dintre care 813 la secţia română, 547 la secţia maghiară şi 13 la secţia germană. Andrei Florea, elev la „Europa”, aşteaptă să înceapă examenele şi să se bucure apoi de ultima vacanţă de vară dinaintea anilor de liceu. „Nu cred că voi avea emoţii, pentru că am învăţat bine şi am luat şi lecţii în particular, deci sunt sigur că mă voi descurca bine la examene. Aştept să încep liceul, vreau să merg la Papiu, pentru că e cel mai bun liceu din oraş”, ne-a declarat băiatul.

Aproape şase mii de absolvenţi în tot judeţul

Testele naţionale destinate absolvenţilor ciclului gimnazial constau în susţinerea unor probe scrise, fiecare cu o durată de fix două ore. După examinarea de la limba şi literatura română, cea de-a doua disciplină la care se va susţine evaluarea naţională este limba şi literatura maternă, în timp ce ultima probă de examinare va fi matematica. „În judeţ avem 5944 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintre care 3837 sunt absolvenţi ai învăţământului în limba română, 2032 în limba maghiară şi 75 în limba germană”, ne-a declarat Viorel Socol, inspector general adjunct în cadrul ISJ Mureş. Ultimele două examene se vor desfăşura pe 21 şi 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate la 24 iunie, urmând ca depunerea contestaţiilor să se facă în aceeaşi zi. În judeţul Mureş va exista un singur centru zonal de contastaţii. „La evaluarea naţională vor participa elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a din 173 de unităţi de învăţământ gimnazial, arondate unui număr de 31 de centre de evaluare, iar lucrările vor fi corectate în 12 centre zonale”, a completat Viorel Socol.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite