Târgu-Mureş: Elevii mureşeni fără manuale în noul an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Elevii mureşeni fără manuale în noul an şcolar
Târgu-Mureş: Elevii mureşeni fără manuale în noul an şcolar

Manualele de religie, de limba română pentru minorităţi şi pentru elevii de la liceele tehnologice lipsesc.Suma pentru manuale anul acesta este de doar 276.249 de lei, faţă de 1.100.000 de lei primiţi în 2008.

Criza economică se face simţită şi la nivelul manualelor şcolare, deoarece anul acesta Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a primit de la Ministerul Educaţiei  pentru achiziţionarea acestora un buget de 276.249 de lei, faţă de 1.100.000 de lei cât primise anul trecut. Probleme sunt însă şi datorită editurilor care refuză să tipărească manualele pentru sumele oferite de Minister.

Astfel,  aproximativ 3.800 de elevii mureşeni care trec în acest an în clasa I şi a II-a nu vor avea deloc manuale de Religie, deoarece editura care câştigase licitaţia de editare a refuzat să le tipărească. La fel e situaţia şi în cazul manualelor de limba română pentru clasele maghiare şi germane de a III-a şi a IV-a, unde apoximativ 1.200 de elevi nu vor avea din ce să înveţe.

Recartarea, soluţia de criză

Anul acesta fiecărei şcoli din judeţ i s-a cerut o situaţie clară cu necesarul de manuale în funcţie de numărul estimativ de elevi din fiecare clasă. Astfel, raportat la situaţiile primite de la şcoli, reprezentanţii ISJ au comandat strictul necesar de manuale, urmând să facă o recartare a acestora, adică să trimită surplusul unei şcoli alteia din judeţ care are nevoie de respectivele manuale.

„Pentru clasa a V-a am comandat anul acesta 800 de manuale noi, la clasa a VI-a am comandat doar manuale de muzică pentru că restul le avem în depozit, iar la clasa a VII-a şi a VIII-a am comandat câte 1.000 de manuale noi. Problema este că la clasele a V-a şi a VI-a manualele sunt noi, dar nu au fost revizuite de 8-9 ani şi nu mai sunt conforme cu programa şcolară”, a spus Gal Csaba, funcţionar în cadrul Depozitului de Manuale al ISJ Mureş.

Anul acesta doar elevii de clasa I vor primii toate manualele noi. În rest cei de clasa a II-a vor primii manuale noi în proporţie de 50%, cei de clasa a III-a de 40%, iar cei de clasa a IV-a de doar 10%.

Fără manuale pentru liceele tehnologice

O altă problemă a ISJ este schimbarea de către Ministerul Educaţieie prin Ordinul 3.411 din 16.03.2009 a Şcolilor de Arte şi Meserii în  licee tehnologice. Astfel, elevii care vor intra anul acesta în clasa a IX-a a acestor licee nu vor avea din ce manuale să înveţe. „Transformarea claselor de SAM în cele de liceu s-a făcut după începutul anului şcolar, de aceea nu s-au organizat licitaţii pentru tipărirea de manuale pentru aceşti elevi”, a precizat Ilyes Ildiko, inspector şcolar adjunct la ISJ Mureş. Aceşti elevi vor primii prin manualele standard de clasa a IX-a, însă manuale de specialitate nu există încă.


Contracte cu editurile


Inspectoratul Şcolar Judeţean a încheiat contracte de furnizare cu 28 de edituri agreate de MECI. Conform contractelor, cantitatea totală de manuale va fi livrată până cel târziu la data de 10.09.2009. Manuale nu se găsesc încă nici în librăriile mureşene, acestea urmând să apară abia după data de 15 septembrie.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite