Târgu-Mureş:Portret/Teodora Sântean: Eleva îndrăgostită de jazz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 17 ani, Teodora cântă de aproape doi ani în cluburile mureşene, încântând publicul meloman cu vocea sa caldă. Pe viitor, tânăra doreşte să-şi înregistreze un CD.


Teodora Sântean iubeşte muzica de mică, iar de doi ani şi-a descoperit şi abilităţile vocale. Muzica sa atrage în fiecare week-end publicul meloman în cafeneaua Office din Târgu-Mureş. „Pasiunea pentru muzică o am din familie, tata fiind cântăreţ de muzică populară. De mică mă uitam la posturile muzicale şi îmi doream şi eu să cânt. Părinţii mei mi-au înţeles pasiunea şi m-au îndrumat spre Şcoala de Arte, unde am început să studiez pianul”, spune Teodora.


Pianul este pentru tânăra artistă un instrument complex, care o ajută mult să-şi dezvolte cunoştinţele muzicale. Pe parcursul anilor de studiu al instrumentului, Teodora a observat însă că nu se indetifică întru totul cu acesta. „Pianul m-a ajutat enorm să-mi dezvolt cunoştinţele muzicale, dar nu mă identific cu instrumentul. Prin voce pot exprima mai multe”, spune artista.


Teodora şi-a descoperit aptitudinile vocale în urmă cu doi ani, când profesoara de sport  din liceu i-a sugerat să participe la Festivalul Liceelor, la secţiunea interpretare-muzică uşoară. „Eram încântată de idee şi am participat la concurs. Spre surprinderea mea am luat locul I. A fost un semn că merită să merg pe drumul muzicii”, spune Teodora.


Primul pas pe acest drum l-a făcut într-o cafenea târgumureşeană, unde a cântat muzică ambioentală aproape un and e zile. „Am început cu 12 piese, cover-uri după piese blues, jazz, din repertoriul internaţional. Muzica mea crea un fond sonor plăcut pe care oamenii puteau discuta în voie”, spune artista. După apraope un an Teodora a simţit că are nevoie de o schimbare de decor şi a ales cafeneaua Office, locul de care s-a îndrăgostit din prima zi. „Am ajuns acolo pregătită să dau o probă. Văzând microfonul n-am rezistat tentaţieie şi am început să cânt. Clineţii care erau acolo la momentul respectiv au rămas plăcut impresionaţi, aşa că am devenit solista cafenelei”, mărturiseşte Teodora.


Munca la formarea repertoriului nu este uşoară, dar Internetul îi este de mare ajutor tinerei soliste, deoarece acolo găseşte versurile şi negativele pieselor. „Îmi schimb repertoriul aproape săptămânal, învăţ cam două piese noi pe săptămână şi de la cele 12 piese iniţiale am reuşit să ajung la 62, adică aproape trei ore de recital”, precizează solista.


În viitrorul apropiat Teodora doreşte să-şi lanseze un CD ce va conţine cover-urile ei preferate. „Sunt multe concursuri internaţionale de interpretare unde aş vrea să particip, dar unde am nevoie de un CD cu piese cântate de mine. Un astfel de concurs este şi Cerbul de Aur, unde n-am mai apucat să aprticip anul acesta pentru CD-ul nu-mi era gata, dar unde mă voi înscrie anul viitor”, spune solista.

Întrebări şi răspunsuri:

Cânţi singură sau cu acompaniament?

Am încercat de curând un experiment şi am cântat cover-uri alături de trupa Hijack, care cântă şi ei în Office. Am încercat o piesă a solistei Amy Winehouse, în stilul cool jazz, care ne-a definit ca stil şi care este melodia mea preferată.

Care sunt piesele pe care mureşenii le preferă?

Publicul apreciază piesele ritmate, simt că reacţioneză diferit la anumite piese. Îmi plac foarte mult oamenii, scopul meu e sa încerc să-i fac să uite grijile de zi cu zi cu ajutorul muzicii pe care o cânt. Mi s-a întâmplat să-mi ceara anumite genuri muzicale, chiar şi manele.

Ce-i place:

Îi place umorul de calitate, muzica şi filmele bune, teatrul. Iubeşte lectura, plimbările cu prietenii. Îi place să scrie poveşti de dragoste, chiar dacă nu au legătură cu viaţa ei personală. Adoră să citească romane de dragoste. Apreciază oamenii sunceri, extrovertiţi, care râd mult şi sunt plini de optimism pentru că oferă siguranţă. Adoră ciocolata.

Ce nu-i place:

Nu-i plac lucrurile făcute pe fugă. Nu apreciază oamenii aroganţi, mincinoşi. Nu-i place să piardă timpul. Se simte uneori presată de trecerea prea rapidă a timpului. Nu-i place să se trzească dimineaţa, dar de multe ori o face pentru a repeta la pian. Nu-i place shopping-ul.

Scurt profil:

 Data naşterii:
12 ianuarie 1992 la Târgu-Mureş

Profesie:
Elevă, solistă vocală

Educaţie:
Liceul de Artă, secţia pian, Şcoala Populară de Artă, secţia canto

Stare civilă:
Necasatorită

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite