Ede Tordai: „Există fotografi şi butonari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a transformat hobbyul din copilărie în profesie, devenind unul dintre cei mai reputaţi profesionişti ai fotografiei din Târgu Mureş.

Provenit dintr-o familie de oameni ai cifrelor, s-a apucat de fotografie din clasa I la clubul de la Casa Pionierilor, şi i-a speriat pe ai săi când l-au văzut decis să continue în această direcţie. Primul premiu naţional Ede Tordai l-a luat anul următor, iar de atunci a tot câştigat prin ţară şi în străinătate, având şi patru expoziţii personale şi mai multe de grup.

„Iniţial eram curios ce se întâmplă cu „magia” prin care apare imaginea pe film. Am învăţat apoi să developez în laborator, şi pot afirma că marea problemă a multor fotografi de astăzi este că sunt doar nişte „butonari”, neinteresaţi de compoziţia de lumini”, povesteşte Ede Tordai, care la 18 ani era „bebeluşul” Clubului foto Târgu Mureş, în condiţiile în care media de vârstă de acolo era de 62 de ani! Din 1998 a lucrat în presă, ca fotograf la un cotidian, şi colaborator la mai multe publicaţii.

„Îmi plac fotografiile alb-negru de presă făcute atunci, dar şi cele artistice, fiind mult mai greu să lucrezi cu nuanţe de gri decât cu digitalul de acum. Una e fotografie, cealaltă e doar o poză”, e convins Ede, care consideră că cele mai valoroase lucrări ale sale, care au şi fost premiate, sunt cele făcute pe film alb-negru, cu un aparat manual, pe format mediu.


Fotografie clasică versus cea digitală


De nouă ani are propriul său studio, în care a investit zeci de mii de euro, încercând să facă artă din albumele realizate. Între timp a lucrat cu politicieni, dar şi cu designeri precum Cătălin Botezatu, are clienţi în industria reclamelor (mulţi din străinătate), în modelling şi bineînţeles la nunţi. „La nuntă pare simplu însă nu ai voie să greşeşti, fiindcă sunt ipostaze unicat, care nu se mai repetă”, spune Ede Tordai, care lucrează mai mult cu lumina decât cu modelul, uman sau nu, şi care nu e obligatoriu să fie frumos pentru a fi pus în valoare.

„Digitalul a «dizolvat» foarte mult valoarea. De aceea fotografia pe suport de hârtie este, precum textul scris sau pictura, mult mai valoroasă decât cea pe ecranul unui calculator. Dovadă că începe să fie tot mai rară fotografia-document ca să rămână pentru familie peste generaţii”, constată Ede Tordai. Nefiind afectat de criză, are de gând să reducă la jumătate munca, fiindcă oricum are multe comenzi, şi să revină, treptat, la lucrări de artă, implicit participând din nou la expoziţii. „Sunt un om împlinit, am muncit pe brânci să mă realizez şi simt că trebuie să îmi fac mai mult timp pentru suflet, pentru familie”, conchide artistul fotograf.


Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai caracteriza?
La orice eşec, refac până iese ce mi-am dorit; în orice, am planul B.
Ce ai face dacă ar dispărea digitalul…
Chiar mi-aş dori, în felul acesta s-ar face o justă selecţie a valorilor din breaslă! Mulţi au aparate foto mai deştepte decât ei, şi-s mari fotografi…
Ce planuri de viitor ai?
Vreau să obţin o licenţă de pilotaj. În ultima vreme sunt fascinat de 3D, tocmai lucrez la un album foto, în această tehnică, a Cetăţii Sighişoarei.

Ce îi place

Colecţionează aparate foto vechi (vedeta fiind un Kodak din 1904), apoi îi plac schiul, alpinismul, muntele, natura în general. Adoră să fotografieze pe ploaie, să combine culorile, şi spune că nu există întuneric ci numai grade de lumină. Vrea să aibă totul sub control, în sensul calităţii şi responsabilităţii profersionale. 

Ce nu îi place

Apariţia, precum ciupercile după ploaie, a pseudo-profesioniştilor fotografi, care strică piaţa şi deformează gusturile. Apoi, faptul că la noi nu există o cultură a imaginii, iar clienţii nici nu ştiu ce să ceară în materie de calitate.


Născut în 25 septembrie 1976, Târgu Mureş
Studii, Colegiu foto-video la Universitatea Româno-Americană Oradea
Profesie, fotograf profesionist
Căsătorit, un copil

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite