Târgu-Mureş: „Echilibru pentru viaţă” pe Târnava Mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: „Echilibru pentru viaţă” pe Târnava Mică
Târgu-Mureş: „Echilibru pentru viaţă” pe Târnava Mică

Proiectul de protejare a mediului aparţine Direcţiei Apelor Mureş. Fondurile vor fi folosite pentru îmbunătăţirea managementului apei din bazinul hidrografic Mureş.

Direcţia Apelor Mureş a demarat un proiect de protejare a mediului prin asigurarea utilizării durabile a resurselor de apă pe râul Târnava Mică. Proiectul în valoare de 1.476.000 de euro este finanţat prin Mecanismul de Finanţare al Zonei Economice Europene (n.r. EEA Financial Mechanism) şi este coordonat de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Bucureşti (n.r. INHGA), împreună cu Direcţia Apelor Mureş, Directoratul Norvegian al Energiei şi Resurselor de Apă şi Institutul  Danez de Hidrologie. Proiectul va fi aplicat în bazinul hidrografic al râului şi va dura aproximativ 24 de luni până la finalizare.

Gospodărire mai bună a resurselor


Proiectul „Echilibru pentru viaţă” se referă la o mai bună monitorizare a debitului râului, realizarea şi implementarea unui model bazinal şi elaborarea unor recomandări de protecţie a mediului pentru populaţia din zonă. „Proiectul ne îndeamnă la un consum echilibrat al resurselor de apă, educaţie pentru publicul larg şi o temă de meditaţie pentru autorităţile în domeniul mediului, factorii de decizie şi comunitatea ştiinţifică. Rezultatele proiectului vor oferi un sistem suport pentru managementul resurselor de apă pe o perioadă scurtă, medie sau lungă pentru bazinul Mureş. Acest sistem va putea fi aplicat pentru toate bazinele hidrografice din ţară”, a declarat Daniela Rădulescu, director tehnic INHGA Bucureşti.

Un element de noutate îl reprezintă crearea unui instrument de evaluare simultană a resurselor de ape de suprafaţă şi subterane. Acest instrument va fi extrem de util deoarece mureşenii vor şti cu exactitate de câtă apă dispun, în funcţie de nevoi. Proiectul va furniza rezultate de cercetare inedite şi de înaltă calitate, care vor răspunde cerinţelor directivelor Uniunii Europene în acest domeniu.


Aparatură ne înalt nivel


Pentru realizarea contorizării impactului asupra regimului hidrologic al Târnavei Mici şi pentru îmbunătăţirea managementul apei într-un mod integrat şi consistent, Direcţia Apelor Mureş va fi dotată cu aparatură de ultimă generaţie, care va fi achiziţionată din fondurile alocate proiectului. „Prin realizarea proiectului „Echilibru pentru viaţă”, instituţia noastră va beneficia de dotarea cu aparatură automată pentru măsurarea nivelurilor apelor subterane din bazinul hidrografic al Târnavei Mici, plus softuri şi echipamente informatice necesare pentru transmisia automată a datelor.

Cei care vor lucra la acest proiect vor beneficia de pregătire specializată. Vom avea parte şi de un model integrat  al apelor de suprafaţă şi al celor subterane pentru îmbunătăţirea gospodăririi resurselor” a declarat  Mihail Covaci directorul coordonator al Direcţiei Apelor Mureş.

Bazinul hidrografic Târnava Mică

Târnava Mică face parte din bazinul hidrografic Mureş. Lungimea râului este de 196 de kilometri, cea a a afluenţilor săi este de 595 kilometri, iar suprafaţa totală a acestuia este de 2071 kilometri pătraţi. Din punct de vedere administrativ, suprafaţa bazinului Târnava Mică acoperă o parte din judeţele Harghita, Mureş, Alba şi Sibiu, iar populaţia regăsită în această zonă este de 175.797 locuitori.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite