EXCLUSIV: Camelia s-a născut a doua oară, la 3 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camelia Chirteş, fetiţa care a renăscut în urma unui transplant de cord, a fost externată ieri din spital. Inima pe care a primit-o Camelia a venit de la un băieţel de 4 ani din Timişoara, care a decedat în urma unui accident rutier.

După o lună de aşteptare, părinţii Cameliei au putut, în sfârşit, să îşi ducă fetiţa, sănătoasă, acasă. Ieri, în jurul orei prânzului, pentru micuţa în vârstă de trei ani căreia medicii mureşeni i-au redat viaţa cu ajutorul unei inimi primite de la un donator, viaţa reîncepea să prindă sens. Ajutată de mama ei să se îmbrace în haine groase, ştia că urmează, în sfârşit, să îşi revadă tatăl şi frăţiorul şi să meargă acasă, la Reghin. Pentru ea, chinurile unei pruncii afectate de problemele la inimă au luat sfârşit. De aproape doi ani, fetiţa suferea de cardiomiopatie dilatativă în stare avansată. Cu alte cuvinte, Muşchiul cardiac era slăbit şi nu mai putea pompa sângele.

Nu mi-am văzut fetiţa de mai bine de o lună, abia aştept să văd cum se simte, ce face. Să vorbesc cu ea. Mi-e tare dor de ea şi încă nu pot să cred că totul este bine. Sincer, încă nu realizez că fetiţa mea are o inimă nouă, sănătoasă, că nu au apărut complicaţii şi că se întoarce cu bine acasă”, ne-a spus, vizibil emoţionat, Valentin Chirteş, tatăl Cameliei.

Părintele fetei şi-a amintit momentele groaznice prin care a trecut, alături de soţia sa, în momentul în care a aflat că fiica sa va muri dacă nu va apărea un donator de cord şi nu a putut uita starea de uluială care l-a încercat când a fost sunat la spital cu vestea cea mare. „Mai aveam o oră la servici, când am primit un telefon de la spital. Trebuia să luăm rapid o decizie, pentru că în 30 de minute inima ar fi ajuns la altcineva. Sincer vă spun, la început nu eram tocmai de acord cu transplantul, pentru că era o procedură extrem de riscantă, dar convinşi fiind că altă şansă la viaţă nu exista pentru Camelia, am fost de acord cu transplantul. Acum, suntem conştienţi că am trăit un miracol şi le suntem pe deplin recunoscători donatorului, deoarece fără el fiica mea nu ar mai fi avut multe zile. Aş vrea ca toată lumea să îşi dea seama de cât de important e să accepţi să donezi organe. Poţi salva vieţi, poţi schimba destine”, a completat domnul Chirteş.

Cu cât agitaţia de pe holurile secţiei Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Crdiovasculare şi Transplant Mureş (IBCvT) era mai mare, cu atât momentul mult aşteptat al externării Cameliei se apropia. Micuţa, un ghemotoc de om, era aşteptată cu sufletul la gură şi de frăţiorul ei mai mare, Gabi. „Mi-e dor de Cami, nu am mai văzut-o de mult şi sper că va fi mai bine acum”, ne-a spus, ruşinat, puştiul. Şi momentul mult aşteptat a sosit, Camelia fiind imediat luată în braţe de tatăl ei, care a izbucnit în lacrimi. Infirmierele şi sorele medicale care i-au fost alături în ultima lună, în care fetiţa a fost supusă unui tratament sever şi atent supravegheat pentru acceptarea noului cord, erau şi ele cuprinse de emoţia momentului. „M-am împrietenit cu Camelia, care este o fetiţă foarte cuminte şi ascultătoare. Suntem cu toţii foarte bucuroşi pentru reuşita intervenţiei şi a recuperării ei. Ne-am ataşat cu toţii de ea, ne este tare dragă şi îi dorim tot binele din lume”, ne-a declarat Rodica Cheţan, infirmieră.

Inima lui Denis bate în pieptul Cameliei

Şi într-adevăr, a fost un miracol, iscat dintr-o tragedie. Donatorul inimii, Denis Voichescu, un băieţel mereu vesel şi plin de viaţă, a decedat în urma unui grav accident rutier, iar părinţii au fost de acord să ofere organele copilului lor spre salvarea altor suflete. Inima, rinichii şi ficatul micuţului au ajuns la patru copilaşi care acum trăiesc în urma deces cumplit. Mama Cameliei, Viorica, le-a transmis părinţilor lui Denis că pot oricând să o viziteze pe fetiţa lor.

Dacă ei vor vrea să o cunoscă pe Camelia, noi îi aşteptăm oricând cu plăcere. Copilul meu trăieşte datorită lor şi datorită băieţelului lor şi le suntem pe deplin îndatoraţi, au dat dovadă de suflet mare”, a declarat aceasta. A fost pentru prima dată când medicii din românia au transplantat un cord al unui donator aflat la o vârstă atât de fragedă. Practic, inimioara care bate acum în pieptul Cameliei era puţin mai mare decât un bob de fasole.

Din punct de vedere al importanţei, această intervenţie chirurgicală marchează o nouă etapă în medicina cardiovasculară din România şi în activitatea de transplant cardiac. Este primul transplant efectuat la un copil mic. S-au mai efectuat transplanturi până acum, dar cel mai mic pacient avea 12 ani şi, practic, nu se diferenţia mult faţă de ceea ce se face la un adult, atât ca dimensiuni ale cordului, cât şi ca tratament. Aici am intrat într-o altă dimensiune, pentru că vorbim de un cord foarte mic”, a declarat medicul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Cardiologie Pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş.

Tratamentul continuă


Odată ajunsă acasă, micuţa va continua tratamentul atât de necesar în asemenea cazuri. În prezent, ia câte 14 pastile pe zi, iar părinţii sunt responsabili cu hrănirea corespunzătoare a Cameliei şi oferirea tuturor condiţiilor de confort, astfel încât tranziţia de la patul spitalului la cel de acasă să fie cât mai uşoară. Oricum, evoluţia stării fetei va fi atent monitorizată de medici mult timp de-acum încolo, deoarece, fiind vorba de un cord foarte tânăr, mereu pot apărea complicaţii în momentul creşterii acestuia.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite