Târgu-Mureş: Documentar în memoria lui Marian Cozma în premieră la Festivalul ALTER-NATIVE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Documentar în memoria lui Marian Cozma în premieră la Festivalul ALTER-NATIVE
Târgu-Mureş: Documentar în memoria lui Marian Cozma în premieră la Festivalul ALTER-NATIVE

Filmul documentar "Două ţări înjunghiate în inimă”, despre uciderea handbalistului Marian Cozma va fi prezentat în premieră în cadrul Festivalului de Scurt-metraj ALTER-NATIVE.

Pentru ediţia din acest an, a 17-a a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE ce se desfăşoară în Palatul Culturii din Târgu Mureş în perioada 4-8 noiembrie la Târgu Mureş au fost selectate 54 de filme din 18 ţări. Potrivit lui Sipos Levente, directorul festivalului, la această ediţie s-au înscris 618 de scurt-metraje din 49 de ţări, alte 8 ţări fiind prezente prin coproducţii.

”Juriul de preselecţie a ales pentru programul de concurs al festivalului 54 scurt-metraje provenite din 18 ţări, cu o durată totală de 11 ore”, a declarat Sipos Levente. El apreciază că va fi un concurs echilibrat şi puternic, dată fiind tradiţia de 17 ani a festivalului. „Juriul de preselecţie, format din regizori, plasticieni şi scenografi autohtoni, a remarcat 4-5 producţii foarte bune, însă cuvântul hotărâtor îl va avea juriul propriu-zis la festivalului, unul internaţional”, a precizat Sipos Levente.

Acesta a adugat că invitatul de onoare din acest an a festivalului este Spania, care va prezenta câteva producţii ale unor regizori autohtoni, însuşi preşedintele juriului fiind spaniolul Jose Maria Goenaga Balerdi, regizor şi producător.

În premieră, filmul în memoria lui Marian Cozma


Paralel cu festivalul propriu-zis, vor putea fi vizionate mai multe filme artistice şi documentare , capul de afiş fiind „Două ţări înjunghiate în inimă”, cel despre uciderea, în localitatea ungară Veszprem, a handbalistului Marian Cozma. În această privinţă, Sipos Levente a ţinut să precizeze că este vorba de o premieră naţională.

„Este prima proiecţie în România a acestui film, de tip documentar-reportaj, care va fi însoţit de o masă rotundă cu participarea, printre alţii, a jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, privind violenţa în sport, în arenele sportive şi în afara lor”, a spus Sipos.  Vor mai fi proiectate filmele româneşti „Cealaltă Irina” de Andrei Gruzniczki, şi „Cea mai fericită fată din lume” a lui  Radu Jude , „Ecaterina Varga”, coproducţia română-engleză-ungară a lui Peter Strickland, precum şi alte opt lung metraje realizate de producători şi regizori din Ungaria.

Vor mai fi prezentate selecţii ale unor festivaluri internaţionale, respectiv Boca del Lobo din Spania, Quest Europe din Polonia şi Mediawave din Ungaria. Nu în ultimul rând, vor concerta, pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureş formaţiile şi artiştii Földes László (trupa Hobo), Beke Ferenc, Pusztai Antal şi Zakuska.

Biletul de intrare pe o zi de festival costă 10 lei, iar abonamentul pentru cele cinci zile ale evenimentului costă 30 lei. În afară de invitaţi, gratuitate vor avea studenţii de la Universitatea de Artă Teatrală.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite