Târgu-Mureş: Doar 22 de locuri de muncă pentru 17.000 de şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Doar 22 de locuri de muncă pentru 17.000 de şomeri
Târgu-Mureş: Doar 22 de locuri de muncă pentru 17.000 de şomeri

Oferta locurilor de muncă vacante anunţate de angajatori este cu mult inferioară numărului de şomeri mureşeni. Judeţul Mureş se situează pe ultimele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte oferta de muncă faţă de numărul mare al şomerilor.

Numărul şomerilor a crescut vertiginos în judeţul Mureş, în septembrie înregistrându-se 17.156 de persoane fără loc de muncă, rata şomajului ajungând la 6,88%. Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de munca vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) s-au înregistrat în săptămâna 22-29 octombrie 10.905 de locuri de muncă vacante la nivel naţional, dintre care în judeţul Mureş existau doar 28.

Penultimul loc pe ţară

 În urma statisticilor ANOFM, judeţul Mureş se situează pe penultimul loc pe ţară la oferta de locuri de muncă, iar numărul acesteia este într-o continuă scădere. Dacă în săptămâna 15-22 octombrie oferta de muncă pentru judeţ era de 72 de locuri, acum ea a scăzut la 28 de posturi vacante.

“Scăderea se datorează perioadei pe care o traversăm, când efectiv nu sunt locuri de muncă vacante pe piaţă. Angajatorii nu fac angajări pentru că nu au nevoie de personal în această perioadă. Rata şomajului creşte pentru că intră în şomaj acele persoane care lucrează în companii ce desfăşoară activităţi sezoniere, în agricultură, construcţii, industria alimentară. Ne aşteptăm la o creştere a şomajului cu un 1,5 puncte procentuale”, a spus Reghina Fărcaş, director  executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţie de Muncă Mureş.

Doar şase locuri de muncă vacante în Târgu-Mureş

Din oferta de 28 de locuri de muncă vacante existente la nivelul judeţului Mureş, doar şase sunt oferite în Târgu-Mureş, cu toate că în oraş sunt 7.724 de şomeri. “Pentru Târgu-Mureş locurile de muncă oferite de agenţii economici sunt de spălător vehicule, şofer auto camion, agent de curăţenie clădiri, educatoare, tehnician petrolist în industria chimică şi şef secţie la parcul industrial”, a spus Ionela Moldovan, purtător de cuvând al AJOFM.

În municipiul Reghin oferta AJOFM cuprinde tot şase locuri de muncă la un număr de 2.849 de şomeri, iar în Sighişoara 14 locuri de muncă pentru 1.451 de şomeri. Pentru cele 5.132 de persoane fără locuri de muncă din Luduş, Târnăveni şi Sovata AJOFM Mureş nu a primit nici o ofertă din partea angajatorilor locali.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite