Târgu-Mureş: Piaţa de Ruşi, afectată de criză. Dispar comercianţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Mureş: Piaţa de Ruşi, afectată de criză. Dispar comercianţii?
Târgu-Mureş: Piaţa de Ruşi, afectată de criză. Dispar comercianţii?

Comercianţii din Piaţa Armatei nu mai rezistă din cauza crizei, deşi cereau preţuri mai mici pentru mărfuri. Datoriile lor la plata facturilor au crescut cu aproape 800%, vânzările scad.

Începând cu 1 august  taxa pentru ocuparea locurilor necesare vânzărilor produselor rezultate din exercitarea unei activităţi autorizate pe cont propriu, prevăzută în H.C.L. nr. 194/13 noiembrie 2008, cu referire la Piaţa Armatei, a fost diminuată de la 35 lei/mp/lună la 30 lei/mp/lună. Decizia a fost avizată în ultima şedinţă a Consiliului Local la cererea comercianţilor loviţi de criză, şi în contextul în care  acumulează datorii. 

Sufocaţi de plăţi


Aceştia au trimis o cerere înregistrată la sediul Administraţiei Tîrgu Mureş prin care au cerut şi alte înlesniri. “Volumul vânzărilor a scăzut cu 60% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cerem reducerea taxelor cu cel puţin 20% , în caz contrar mulţi dintre noi nu-şi vom mai putea plăti datoriile”, se arată în documentul semnat de reprezentanţi ai peste 130 de societăţi şi PFA-uri. Ei ar mai fi dorit şi scutirea pentru o perioadă de cel puţin 6-8 luni a majorărilor de întârziere la facturile neachitate la termen şi se plâng şi de foarte multe controale şi amenzile mari primite.  

Datoriile au explodat

Conform inventarierii administraţiei din Piaţa Armatei, detaliată într-un document anexat deciziei CL, fluxul de clienţi din Piaţa Armatei s-a diminuat considerabil ca şi vânzările comercianţilor, iar situaţia restanţelor de plată consemnează datorii de 89764,69 lei la finalul lunii iunie, situaţie unică în ultimii patru ani, maximul restanţelor fiind până acum de 10.000 lei. De asemenea, cererile de spaţiu în Piaţa Armatei au fost nesemnificative, iar un număr considerabil de comercianţi intenţionează să renunţe la spaţii fiind în incapacitate de plată sau chiar faliment.


Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât plata salariilor şi cheltuielilor la Administraţia Pieţelor în perioada de iarnă (noiembrie - martie) este realizată la Administraţia Pieţelor tocmai din încasările din Piaţa Armatei. ”Opinăm că, pe de o parte, prin aplicarea noilor taxe şi tarife vom reuşi să menţinem afluxul de consumatori, iar pe de altă parte, agenţii economici nu vor fi supuşi unor cheltuieli care să-i îndepărteze de la continuarea activităţii”, arată Vasile Filimon, inspectorul şef al Administraţiei Pieţelor Târgu Mureş şi Gligor Jucan, şeful serviciului Pieţe, în argumentarea deciziei de reducere a tarifelor.

Aceştia admit la rândul lor că utilizatorii Pieţei Armatei - societăţi comerciale, persoane fizice autorizate şi intreprinderi familiale autorizate, sunt din ce în ce mai afectaţi de lipsa de lichidităţi  ceea ce generează şi întârzierile în încasarea facturilor aferente serviciilor prestate de către Administraţia Pieţelor Tîrgu Mureş.


Criză şi cu preţuri mici

Piaţa Armatei, cunoscută în rândul publicului şi ca “Piaţa de Ruşi” este un loc tradiţional de cumpărături pentru mureşeni. Aici este singurul spaţiu în care preţurile erau considerate foarte mici, pentru gamele de produse diverse, de la cosmetice, încălţăminte, îmbrăcăminte şi până la electrocasnice sau piese auto. În ultimii ani piaţa a fost reamenajată complet fiind realizate spaţii individuale pentru societăţi, extinderea acoperişului, etc.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite