Târgu Mureş: Simulare Desfăşurare de hidrobaraj pentru situaţii de inundaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş: Simulare   Desfăşurare de hidrobaraj pentru situaţii de inundaţie
Târgu Mureş: Simulare Desfăşurare de hidrobaraj pentru situaţii de inundaţie

În prezenţa unor oameni de afaceri din Suedia şi Germania, marţi Direcţia Apelor Mureş a efectuat, pe malul râului Mureşului, o demonstraţie de supraînălţare a digului cu hidrobaraje, ca

În prezenţa unor oameni de afaceri din Suedia şi Germania, marţi Direcţia Apelor Mureş a efectuat, pe malul râului Mureşului, o demonstraţie de supraînălţare a digului cu hidrobaraje, ca şi simulare pentru inundaţii. Acestea au o înălţime de 1.10 m şi lăţimea de 3 metri, ele putând fi mult mai rapid desfăşurate în caz de inundaţie, decât operaţiunea clasică de stivuire cu saci de nisip. Potrivit lui Călin Fokt, purtător de cuvânt al DA Mureş, aceste alveole umplute cu apă au fost folosite cu succes anul trecut la inundaţiile de pe Siret şi Prut.

„Pe lângă supraînălţarea de diguri,  aceste alveole pot fi folosite pentru diverse incinte, iar la incendii ele se pot transforma în „burdufuri” imense ce transportă apă, fiindcă pe metru liniar intră 2000 litri. Este o investiţie de 80 de mii de euro, în lungime de 700 de metri, însă noi am mai avea nevoie de cam 5 kilometri, investiţie ce s-ar ridica la circa 1 milion de euro”, a spus Călin Fokt.

La rândul său, Nicolae Bărbieru, şef Serviciul de Gospodărire a Apelor a adăugat că intervenţia operativă cu hidrobarajele funcţionează pe principiul apă contra apă”. Timpul în care se poate desfăşura un semenea hidrobaraj este foarte scurt, nu mai este acel principiu clasic cu sacii de nisip în care timp foarte mult, forţă umană şi mecanică foarte multă, de asemenea pot fi reutilizate, refolosite pe când sacii nu mai pot fi refolosiţi", a mai sus Bărbieru.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite