Descoperire istorică importantă pentru latinitatea românească la Bistra Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi arheologi amatori au găsit un inel de aur masiv, cu sigiliu, specific secolelor I-III d.Hr. Asemenea inele sunt deosebit de rare şi valoroase, aparţinând unor reprezentanţi ai instituţiilor militare sau administrative ale Imperiului Roman.

Doi prieteni pasionaţi de istorie au descoperit în luna octombrie, în localitatea Bistra-Mureşului, din judeţul Mureş, un inel-sigiliu roman, din aur masiv cu camee, foarte probabil datând din anii 200. În aceste zile va fi finalizată la Bucureşti evaluarea inelului de către o echipă de specialişti din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, acesta urmând a face parte din patrimoniul naţional istoric.

Din câte se pare, astfel de obiecte lipsesc chiar şi din colecţiile unor muzee importante din Europa, precum Luvru sau British Museum, având o valoare istorică inestimabilă. Pe partea frontală, inelul are incizată o scenă de luptă între personajele mitologice Hercule şi Antheu. Inelul se află într-o stare perfectă de conservare, fiind probabil pierdut în luptă de către o persoană de rang înalt din administraţia sau armata romană, un legatus pretorae sau un alt oficial din administraţie. Inele-sigilii originale de acest gen sunt foarte puţine găsite în teritoriile controlate de romani, cu atât mai puţin având o greutate atât de mare ca acesta (28,41 grame). „Foarte probabil, inelul a fost pierdut în timpul unei lupte duse de romanii aparţinând Legiunii V Macedonica (stabilită în zona oraşului Turda, judeţul Cluj n.r.) contra dacilor liberi. Datează probabil din anii 200, înainte de retragerea Aureliană, având o importanţă foarte mare pentru latinitatea poporului român”, spune Iuliu-Cristinel Pop, de profesie jurist, din Topliţa, unul dintre arheologii amatori care au realizat descoperirea de la Bistra Mureşului.

În ceea ce priveşte valoarea în bani a inelului, acesta a precizat că un inel asemănător, cu sigiliul Zeiţei Minerva, dar cu o greutate de numai 13-14 grame, a fost evaluat la 8.500 de euro. Valoarea istorică, însă, este mult mai importantă decât cea pecuniară.

Unde a fost făcută descoperirea

Localitatea Bistra Mureşului se află la câţiva kilometri de Deda, în nordul judeţului Mureş. Regiunea unde a fost descoperit inelul se află doar la câţiva kilometri mai la est de limesul roman (graniţa Imperiului n.r.) şi de ultimul castru de la Brâncoveneşti şi reprezintă un indiciu al influenţei romane în afara limesului. „În acest spaţiu am mai găsit şi alte obiecte cu valoare arheologică: vârfuri de săgeţi, suliţe, elemente de platoşă, fibule, cuţite, pinteni, toate de factură antică şi medievală“, a completat Iuliu-Cristinel Pop.

La scurt timp după descoperirea arheologică, zona respectivă din Bistra Mureşului a devenit sit arheologic, iar o comisie formată din specialişti a fost deplasată la faţa locului, demarând procedurile de localizare a altor obiecte asemănătoare.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite