Descoperire arheologică unică în țară! O bucătărie din secolul XVII în cetatea medievală din Târgu-Mureș!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descoperire senzațională făcută de arheologii mureșeni în cetatea medievală
Descoperire senzațională făcută de arheologii mureșeni în cetatea medievală

Arheologii Muzeului Județean Mureș au descoperit o bucătărie tipică secolului al XVII-lea, ”ajutați” fiind de săpăturile efectuate ca urmare a lucrărilor de reabilitare a edificiului.

Directorul Muzeului, Soos Zoltan, afirmă că datorită construcției solide a cetății, toate dotările și încăperile acesteia s-au păstrat foarte bine, în ciuda trecerii timpului. ”Deținem documente scrise în secolul al XVII-lea care fac referire la diverse acte politice sau administrative, care se terminau cu o sărbătoare. În acele momente, localnicii găteau și consumau mult vin. În temniţe am identificat foarte multe materiale din echipamentul bucătăriei de secol XVII, lucru unic în țara noastră. Dealtfel, șansele unei descoperiri asemănătoare altundeva în România, cu atâtea elemente dintr-o bucătărie din acea perioadă, sunt minime”, declară directorul Muzeului.

În urmă cu doi ani, săpăturile arheologice efectuate în situl din cetatea medievală au dus la descoperirea unei temnițe cu o adâncime de patru metri în clădirea celei dintâi Primării a oraşului Târgu-Mureş. Primăria, temniţa, sala de şedinţe şi camera strajei vor intra în circuitul turistic în luna septembrie, urmând să fie amenajate după specificul secolului XVII.

Temniţa răufăcătorilor din cetate

Clădirea celei dintâi primării a oraşului şi încă o casă a unui negustor bogat sunt printre puținele edificii din secolul XVII rămase în Cetatea Medievală. Iniţial, arheologii au crezut că ambele case aparţin unor negustori din perioada respectivă, dar după ce au descoperit temniţa, au putut spune cu certitudine că una din clădiri avea rol de primărie.

Din 1616 Târgu-Mureşul are drept de oraş liber regal, oferit de principele Transilvaniei, Gabriel Bethen. Acest privilegiu însemna şi dreptul de  judecată asupra cetăţenilor oferit primarului sau judelui oraşului. Primul primar cu drept de judecată era Borsos Tamas, ambasador al Transilvaniei la Istambul. „Temniţa găsită are o adâncime de 4,5 metri şi o lăţime de 1,3 metri. Aici erau încarceraţi răufăcătorii, care nu aveau bani pentru a-şi răscumpăra fapta”, spune Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Clădirea Primăriei avea două nivele, la parter existând o sală de şedinţe pentru consilierii oraşului, iar la etaj mai multe camere pentru oaspeţi. Tot la parter mai exista o cameră a strajei şi temniţa.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite